ARHIVA

Vojin Kocić

Srbija

  • koncert
  • majstorske radionice
  • žiri

Zbog svoje muzikalnosti i ekspresivnom sviranju, virtuozitetu, interpretaciji muzike za gitaru od Renesanse do muzike stvarane u 21. veku, Vojin Kocic pripada samom vrhu internacionalne gitaristicke scene. Kritika ga naziva “Majstorom neznih tonova” (SRF-Svajcarska).

Gitaru je studirao kod vodecih domacih i stranih profesora kao sto su prof. Darko Karajic, prof. Srdjan Tosic u Beogradu i prof. Anders Miolin u Cirihu. Vojin se usavrsavao 2007, 2010, 2014. i 2015. godine kod profesora Oskara Gilje (Segovijin ucenik) na “Accademia Chighiana” u Sieni (Italija) gde kao jedini gitarista u istoriji ove poznate akademije (osnovana 1932. godine) prima “Diploma d’Onore” za svoja umetnicka dostignuca. Pohađao je i masterclassove kod cuvenih majstora na gitari kao sto su Pepe Romero, Leo Brouwer, Hubert Kappel, Zoran Dukic, Dusan Bogdanovic, Carlo Marchione, Pavel Štajdl i kod mnogih drugih.


Pored osvojenih brojnih prvih nagrada u svojoj kategoriji na domacim i medjunarodnim takmicenjima, svoje prvo medjunarodno takmicenje u kategoriji bez starosne granice osvaja sa samo 14 godina a zatim nastavlja da osvaja jos 17  nagrada na prestiznim gitarskim takmicenjima medju kojima su najistaknutije: 1. nagrada na “Citta di Gargnano” (Italija, 2009), 1. nagrada na “Ruggero Chiessa” International Guitar Competition (2010), 1. Nagrada na Heinsberg International Guitar Competition (Germany, 2017). Vojinov poslednji uspeh je 1. Nagrada na International Guitar Competition “Michele Pittaluga” (Italy 2018) gde je kao pobednik dobio mogucnost da snimi svoj drugi CD u Torontu za cuvenu izdavacku kucu NAXOS, kao i koncertnu turneju od preko 50 koncerata u 2019 godini. Neki od najznacajnijih koncerata bice odrzani u Cajkovski sali u Moskvi, Hermitage pozoriste u St. Petersburgu, Verbier Festival u Svajcarskoj i sl.

U decembru 2014. Godine u Zenevi na osmom po redu finalu “Prix Credit Suisse Jeunes Solistes”  (takmicenje svih instrumentata i operskih pevača) Vojin je bio pobednik ovog prestiznog takmicenja. On je izabran kao najbolja mlada muzicka licnost u Svajcarskoj, i pored novcane nagrade dobija priliku da debituje na prestiznom svajcarskom Lucerne Festivalu  2015. godine.


Vojin Kocic je do sada odrzao preko 200 solistickih koncerata u raznim zemljama Evrope kao sto su Svajcarska, Nemacka, Austrija, Italija, Francuska, Portugal, Grcka, Slovenija, Slovacka, Hrvatska, Bugarska, Crna Gora, Makedonija, Srbija. Kao solista nastupao je sa orkestrima poput Orchestra Classica di Alessandria (Italija), Atina Camerata (Grcka), Sinfonijski orkestar Radio Televizije Srbije, Gudaci Svetog Djordja (Srbija), Orchestergesselschaft Zürich, Stringendo Orchestra Zürich.

Vojin Kocic koristi Dâddario zice i snima za izdavacku kucu NAXOS.

Video

Vojin Kocic playing Antonio José Sonata for Guitar, Prix Credit Suisse Jeunes Solistes 2015

Vojin Kocić: Etude No. 2 by Giulio Regondi on a 2011 Gerhard Oldiges 'La Leona'

Vojin Kocić: Gigue from Partita No. 2 BWV 1004 on a 1924 Santos Hernandez

Učesnici