ARHIVA

Karminjo

Portugal

  • koncert

Karminjo je veliki glas fada i jedna od portugalskih umetnica sa najvećim međunarodnim uspehom ikada!

Karminjo nikada ne zaboravlja svoje poreklo, ona nosi u sebi jezik nekoliko vekova, ali istovremeno je savremena i uvek zagledana u svet i budućnost.

Karminjo je rođena među gitarama i glasovima fada, ćerka je poznate pevačice Tereze Sikeire, a debitovala je sa pevanjem u javnosti sa dvanaest godina, u Koloseumu. Fado je uvek bio toliko prisutan u njenom životu, da nikad nije pomislila da bi to mogla biti njena profesija. Tokom studija na fakultetu pevala je u kućama Fada, dobila je nekoliko predloga za snimanje, ali je odlučila da ipak sačeka. Diplomirala je Marketing i shvatila da pevanje zahteva zrelost koju ona još nije posedovala.

Godinu dana je putovala po svetu, učestvovala u humanitarnim misijama i vratila se u Lisabon odlučna da se potpuno posveti umetnosti.

“Fado”, njen prvi album, objavljen je 2009. godine i postao je jedan od najistaknutijih albuma godine i decenije. Dostigao je platinasto izdanje - zavidan rezultat za debitanta - i otvorio srca Portugala njenom glasu, a vrata sveta njenom talentu: 2011. britanski časopis “Songlines” proglašava “Fado” za najbolji album, nastupa u glavnim evropskim prestonicama, na Womex-u u Kopenhagenu 2011. godine i u sedištu Pariza UNESCO-a, u okviru kandidature Fada za listu svetske nematerijalne baštine.

Te iste godine sarađuje sa Pablom Alboranom u “Perdoname” i postaje prvi portugalski umetnik koji je postigao hit broj 1 u Španiji. Njen drugi album “ALMA” iz 2012. godine bio je najprodavaniji u Portugalu i dostigao istaknute pozicije u nekoliko međunarodnih top lista. Nakon nastupa u glavnim dvoranama Evrope i sveta, u zemljama kao što su Finska, Švedska, Peru, Čile, Argentina, Kolumbija, Kina, Indija, Letonija, SAD, Nemačka, Velika Britanija, Južna Koreja, Poljska, Francuska, Austrija, Danska, između ostalih, nastupa i u Brazilu gde ostvaruje san snimanjem sa muzičarima Miltonom Nasimentom, Šikom Buarkeom i Nanom Kajmi, što dovodi do novog izdanja “ALMA” sa tri nove numere. Karminjo tako počinje da osvaja Brazil, uz koncerte rasprodate u Rio de Žaneiru i širom zemlje.

Do 2013. godine, Karminjo se pozicionirala kao jedna od najvećih međunarodnih portugalskih umetnica, predstaviviši svoj glas na četiri strane sveta, dok je istovremeno nagrađena u Portugalu sa Zlatnim Globusom i nagradom Carlos Paredes, postigavši sa svoja dva albuma dvostruki platinasti brend.

Krajem 2014. godine objavljuje “Canto” i njen odnos sa Brazilom se još više produbljuje sa prvim partnerstvom Kaetana Veloza i njegovog najmlađeg sina Toma koji joj poklanjaju neobjavljenu numeru “Sol, Eu e Tu” (“Sunce, Ja i Ti”). “Canto” uključuje i duet sa Marizom Monte i posebno učešće Žaka Morelenbauma, Antonija Serana, Karlinjosa Brauna, Havijera Limona, Nane Vaskonselos, Dadi Karvalja, Žorža Eldera i Lule Galvao.

Tokom 2016. godine, na poziv porodice jednog od najvećih kompozitora na svetu, snimila je album “Karminjo peva Toma Žobima”, sa poslednjim bendom koji ga je pratio uživo u poslednjih deset godina, deleći numere sa Marizom Monte, Šikom Buarkeom i Marijom Betaniom. “Karminjo peva Toma Žobima” već ima platinasto izdanje, a dodeljena joj je i nagrada Zlatni Globus za najboljeg izvođača.

Posle velikog uspeha postignutog sa albumom “Karminjo peva Toma Žobima”, portugalska pevačica, smatrana za jednu od najvećih izvođača u istoriji muzike ove zemlje, vraća se sa novim albumom originalnih numera.

“Maria” je naslov koji je Karminjo izabrala za svoj novi album, peti u karijeri i najličniji do sada, album u kome je aktivno učestvovala u produkciji i koji sadrži nekoliko autorskih pesama.

U neprekidnom dijalogu i savršenom skladu sa onim što je primila od dva veličanstvena izvora, Beatriz da Konseisao i Tereze ​​Sikeire (svoje majke), sa kojima je naučila da “poštuje istinu pesama i reči”, ali i da poštuje svoj glas kao nešto najjedinstvenije i najličnije što ima da ponudi svetu, Karminjo je slobodna da bude fadista kakva jeste, spremna da preuzme rizike i izazove koji dolaze.

Njen dosadašnji put otkrio nam je ovu umetnicu čvrstih i pažljivih odluka, koja nikada ne zaboravlja svoje poreklo, nosi u sebi jezik nekoliko vekova, ali je savremena, u skladu sa svojom generacijom i uvek zagledana u svet i budućnost.

Vredelo je čekati je.

Video

Carminho - As Pedras Da Minha Rua

Carminho - Saia Rodada

Učesnici