ARHIVA

Anabel Montesinos

Španija

  • koncert
  • majstorske radionice
  • žiri

Anabel Montesinos, jedna od vodećih svetskih muzičara u oblasti klasične gitare, koju je maestro Anton Garsija Abril opisao kao "zvezdu u usponu na nebu klasične gitare" pošto je čuo njeno izvođenje još na uzrastu od petmaest godina, višestruki je nosilac nagrada sa najvećih međunarodnih gitarskih takmičenja poput takmičenja "Francisko Tarega" u Španiji ili "Mikele Pitaluga" u Alesandriji u Italiji. Njen muzički izraz i ukus impresioniraju auditorijum širom sveta gde god da nastupa.

Anabel Montesinos započela je svoje muzičko obrazovanje na uzrastu od pet godina, a obrazovanje u oblasti gitare sa svega šest godina. Nazvali su je vunderkindom posle samo nekoliko meseci učenja, a posle nekoliko godina su je tako i predstavili publici prilikom održavanja njenog solo resitala na Majorci (na uzrastu od 11 godina). Ova umetnica je ostvarila snimke za radio i televiziju u Španiji, Poljkoj, Italiji i Švedskog. Mnogobrojne nagrade na ključnim međunarodnim takmičenjima otvorile su joj vrata kuće "Naxos Classic Label" gde je snimila svoj prvi album sa repertoarom koji predstavlja muziku romantizma. Ovaj album pohvaljen je od strane međunarodnih časopisa i uključen je od strane avio kompanije "British Airlines" u muzički program emitovan tokom prekookeanskih letova.

Anabel Montesinos je nastupala sa muzičarom Pakom de Lusijom predstavljajući program "Druga strana španske gitare" u Upsali u Švedskoj, gde je bila nagrađena stojećim ovacijama publike. Nastupala je kao solista, između ostalog, sa Filharmonijom u Moskvi, Sankt Petersburgu, Torinu, Montereju, u Oulu.

Anabel Montesinos je 2011. godine održala nastup u Karnegi holu koji je takođe bio propraćen stojećim ovacijama. Svira na gitari "Simon Marti" i živi u Austriji. Njen drugi album, u produkciji kuće "Naxos Label", objavljen je septembra 2011. godine. Sledeće godine održala je nastupe na Bahamima u gradu Nasau, zatim u Meksiku, Italiji, Nemačkoj, Rumuniji, Moldaviji, Rusiji, itd. Turneja 2013. godine povela je, između ostalog, i putem Nemačke, Italije, Meksika, Rumunije, Poljske. A turneja 2014. godine odvela je u mnogo različitih zemalja i kontinenata. Njen sledeći album priprema se za objavljivanje tokom leta 2015. godine. Ona je jedna od umetnica kuće "Savarez".

Decembra 2013, dodeljeno joj je odlikovanje Počasne građanke grada Solero u Italiji u znak priznanja za njeno umeće. Višestruka je pobednica na međunarodnim gitarskim takmičenjiam (na kojima je odnela prve ili specijalne nagrade) kao što su: Međunarodno gitarsko takmičenje "Michele Pittaluga" u Italiji, Međunarodno gitarsko takmičenje "Francisco Tárrega " u Španiji, Međunarodno gitarsko takmičenje u Krinjici u Poljskoj, Međunarodno gitarsko takmičenje "Raifeisenkassa" u Salcburgu u Austriji, Međunarodno gitarsko takmičenje "America Martinez" u Sevilji u Španiji, Međunarodno gitarsko takmičenje "Julian Arcas" u Almeriji u Španiji, Međunarodno gitarsko takmičenje "Villa d'Anthony" u Francuskoj, Međunarodno gitarsko takmičenje "El Condado" u Haenu u Španiji,  Međunarodno takmičenje instrumentalista "Sant Anastasi" u Leridi u Španiji, Međunarodni gitarski skup u Alesandriji u Italiji.

Video

Hika, Leo Brouwer

Anabel Montesinos - Asturias (Legend) by Albéniz

Učesnici