ARHIVA

Martin Madrigal Guzman

Meksiko

  • koncert
  • majstorske radionice
  • žiri

Međunarodni kritičari ga smatraju jednim od najboljih meksičkih gitarista zbog njegovog odličnog osećaja za muziku i izuzetnih izvođačkih tehnika. Zbog snage zvuka koji proizilazi iz njegove gitare, legendarni kubanski muzičar Leo Brauer nadenuo mu je ime “Olovne šake” nakon što ga je prvi put čuo kako svira. 

Poreklom je iz Toreona, savezne meksičke države Koavila. Prvi put se predstavio publici kada je imao 8 godina. Bio je student mestra Pedra Serđija Salseda (Pedro Sergio Salcedo) u Montereju, u saveznoj državi Novi Leon i student eminentnog španskog gitariste Anhela Romera (Ángel Romero) u San Dijegu u Kaliforniji. Završio je postdiplomske studije iz tehinke gitare u Sevilji u Španiji pod mentorstvom renomirane gitaristkinje Marije Ester Gusman (María Esther Guzmán).

1990. godine proglašen je za najboljeg gitaristu na XXXIII International Course of Spanish Music u Santijagu de Kompostela u Španiji gde je dobio nagradu Rosa Sabater.


Sa velikim uspehom nastupao u najvažnijim salama i muzičkim dvoranama u Meksiku, sa naglaskom na Glavnu salu Palate lepih umetnosti (Main Hall of the Palace of Fine Arts), kao i u mnogim gradovima SAD-a, Kube, Portorika, Perua, Bolivije, Venecuele, Kolumbije, Paragvaja, Čilea, Argentine, Španije, Italije I Grčke; nastupao je i na najpriznatijim međunarodnim gitarskim festivalima kao što su -  Hispanoamerican Guitar Festival (Meksiko), Guitar Foundation of America Convention (SAD), Havana International Guitar Festival (Kuba), UPR International Guitar Cycle (Portoriko), International Guitar Festival Entrecuerdas (Čile), International Guitar Festival Soloists of the World (Venecuela), International Festival of Latin Guitars (Paragvaj), International Guitar Festival Niccolò Paganini (Italija), Naxos International Guitar Festival (Grčka), i mnogim drugim.


Nastupao je kao solista u nekim od najvažnijih orkestara u Meksiku kao i deo kamernih i muzičkih ansambala iz SAD-a, Bolivije, Paragvaja, Čilea i Italije.

Umetnici poput Ernesta Kodera (Ernesto Cordero), Rolanda Dajensa (Roland Dyens), Hulia Cezara Olive (Julio César Oliva), Giljerma Dijega (Guillermo Diego), Ernesta Garsije de Leon (Ernesto García De Leon), Bertranda Čavarija (Bertrand Chavarría) i MIgela Aragona Brijalesa (Miguel Aragón Briales) posvetili su mu razne aranžmane i kompozicije za njegov instrument kojim je izveo brojne premijere dela koje su napisali umetnici kao što su Endru Jork (Andrew York) i Maksimo Dijego Pujol (Maximo Diego Pujol).

Madrigal trenutno predaje gitaru na nezavisnom univerzitetu Koavile (Autonomous University of Coahuila), a od 1996. godine je i director festivala International Guitar Festival of Mexico, koji se smatra jednim of najboljih gitarskih događaja na svetu koji se nalazi u Koavili u Meksiku.

 

Video

Martín Madrigal playing "Fuoco"

Martín Madrigal playing "Hispanic Dance"

Učesnici