ARHIVA

Gitarske integracije III

“Gitarske integracije 3” predstavljaju treći deo velikog umetničkog projekta koji se se realizuje uz pomoć podrške Evropske Delegacije u Srbiji i EU Info Centra u Beogradu.

U okviru projekta Gitarske integracije prvo je napisano savremeno klasično delo “Bel Grado” italijanskog kompozitora Karla Domenikonija za šestoricu gitarista iz ex Yu zemalja. Zatim, tokom druge faze projekta četvoro kompozitora komponovalo je “European Guitar Suite”, novo delo koje je posvećeno zajedničkom evropskom nasleđu. Treća faza projekta Gitarske integracije je World Guitar Orchestra koja okuplja mlade gitariste iz celog sveta i istaknute profesore koji će raditi sa njima.

Cilj formiranja orkestra nije samo specijalan nastup na festivalu, već kroz ovaj projekat želimo da uspostavimo novi mentorski model za bolji razvoj, napredovanje i umrežavanje gitarista širom Evrope i sveta. Ovaj međunarodni orkestar od 150 gitara, sastavljen je od svih zvaničnih polaznika festivala koji dolaze iz preko 35 zemalja, a vodiće ga tri istaknuta profesora za gitarski orkestar - Marija Alatič iz Slovenije, Thomas Offermann iz Nemačke i Michele Libraro iz Italije. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Gitarske integracije 3” predstavljaju treći deo velikog umetničkog projekta koji se se realizuje uz pomoć podrške Evropske Delegacije u Srbiji i EU Info Centra u Beogradu.

 

 

Tomas Oferman danas je jedan od najcenjenijih profesora gitare u Evropi i šire. Kao solista, sa orkestrima i kao član prestižnog Dua Sonare nastupao je u preko 40 zemalja sveta i učestvovao je na najprestižnijim festivalima gitare.

Marija Alatič, diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Posebnu pažnju posvećuje kamernom muziciranju i gitarskim orkestrima. Idejni je tvorac  revije  gitarskih orkestara i ansambala Slovenije. Zaslužna je za uvođenje gitarskog orkestra u Nastavni plan i program Zakona o muzičkom obrazovanju.

Michele Libraro studirao je kod P. Foresua na Konzervatorijumu G. Paisiello u Torontu. Takođe je studirao muzičku analizu sa F. Ariljanom i staru muziku sa Đ. Balestrom. Angažovan je kao koncertni umetnik kako sa solistima, tako i sa kamernim orkestrima. Od 1992. godine, Libraro je organizator i osnivač Međunarodnog festivala gitare, a takođe i Međunarodnog gitarskog takmičenja u Motoli. Veoma često učestvuje na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima kao član žirija. 2002. godine, osvojio je Zlatnu nagradu na Sedmom međunarodnom susretu gitarista u Alesandriji.