ARHIVA

Jorgos Nusis

Grčka

  • majstorske radionice

Jorgos Nousis

Jorgos Nousis je grčki gitarista, aranžerista i kompozitor. Njegov repertoar prevazilazi njegove kompozicije, aranžmane i improvizacije : to je miks klasičnih, flamenko i džez elemenata pod uticajem tradicionalne grčke muzike. On je takođe i svestrani umetnik i improvizator, koji svira raznolike žanrove muzike kao što su rok, klasika i tradicionalna muzika. Od oktobra 2016.godine je član poznatog bratislavskog gitarskog kvarteta zajedno sa Martinom Krajčom, Radkom Krajčovom i Milošem Slobodnikom čije karijere traju već dve decenije.

 

“Jorgos Nousis je višestruki majstor gitare” – piše Pol Foles u časopisu Klasična gitara

Komponovao je muziku za razne ansamble, filmove, rok bendove, web serije i izložbe i istovremeno se fokusirao na gitaru kao solo i orkestarski instrument. Kroz svoje kompozicije on naglašava narodni karakter svog instrumenta koji kombinuje sa celom paletom jedinstvenih zvukova.

Nousisov rad i aranžmane objavio je Doberman-Yppan u Kanadi i Papagrigoriou-Nakas u Grčkoj. Ovi aranžmani su snimljeni i izvođeni od strane mnogih muzičara širom sveta.

Jorgos Nousis veoma impresivno pokazuje kako neko sa veoma malom ili nikakvom uoptrebom resursa, ponavljajućim motivima, lišen svog patosa može da postigne najbolji mogući efekat,” shows impressively how someone with the use of little or no resources, recurring motifs and devoid of all pathos can achieve the greatest possible effect,” piše Mihael Ternai u magazinu Music Austria.

Jorgos Jorgos se istakao na međunarodnim takmičenjima za kompozitore i gitariste u SAD-u, Italiji, Turskoj, Austriji I Grčkoj, osvajajući najveće nagrade I pohvale.

Ima diplomu za kompoziciju I izvođenje od Haute École de Musique de Genève, u Švajcarskoj, sa Dušanom Bogdanovićem i diplome za gitarska izvođenja na državnom Konzervatorijumu Atine u Grčkoj i  Mozarteum Salzburg u Austriji sa Kostasom Kotsiolisom i Matijasom Sejdelom.

 

Video

Yorgos Nousis - Grenzenlose Fantasie / Fantasia sin Fronteras

Učesnici