ARHIVA

Mozes Rosenberg

Holandija

  • koncert

Mozes je najskoriji genije kojie se izrodio iz Rozenberg dinastije, prve porodice romskog džeza. Muzički talenat sa neverovatnom tehnikom i urođenim osećajem za sving muziku. On je jedan od najfenomenalnijih akustičnih muzičara svog vremena koji spaja tradicionalni holanski stil svirajući savremenije. Sasvojim ličnim stilom i tehnikom stvara nov i svež zvuk I pokazuje veliku virtuoznost. With Mozes je osećajan svestrani svirač koji poseduje taj neizbežni Rozenberški detalj koji se vidi u svemu što radi. 

Mozes Rozenberg (Mozes Rosenberg) je rođen u poznatoj porodici Rozenberg, kao mlađi brat Stočela.  Počeo je da svira gitaru sa 6 godina. Njegovi učitelji bili su njegov otac Mimer, brat Stočelo i ujak Vaso Grunholc (Waso Grünholz). Vaso je bio osnivač holandskog Sinti džez stila pa je Mozes naučio od samog izvora ovu novonastalu svetsku muzičku tradiciju. Sa sedam godina već je svirao sa Rozenberg Triom na holandskoj televiziji.  Nakon toga, inspirisali su ga mnogi poznati umetnici, kao što su flamenco legenda Pako de Lusija  (Paco de Lucia) kojeg je upoznao 1996. godine.




Tokom festivala North Sea Jazz u Ševeningenu, Mozes je pohađao master klasu klavijaturiste Džoa Zavinula (Joe Zawinul), jednog od kreatora jazz fusion-a. Džo je bio poreklom iz Beča I odrastao je uz romsku muziku jer je njegova baka bila mađarsko-romskog porekla. Ubrzo se Mozes razvio u izvanrednog solo gitaristu koji je veoma tražen.

Mozes je nastupao u nekoliko frupa kao što su Chawo Rosenberg, Rosenberg 3 i sada The Rosenbergs,  grupu koju čine I drugi mladi talenti kao što su Džoni Rozenberg (Johnny Rosenberg) i Sani van Mulem (Sani van Mullem ).  Osim toga, Mozes je veoma popularan kao gostujući muzičar. Svirao je sa, između ostalog, sa Big Band Sonic Blast, the Sinti Big Band and Ready ‘n Able. 2006. godine, imao je turneju po pozorištima sa ansamblom Mediterranean Sundance, Hot Club de France projekat sa Nihadom Hrustanbegovićem, Harijem Klunderom (Harry Klunder), Vatijem Rozenbergom (Watti Rosenberg), Fajfijem Reinhartom (Faifie Reinhardt) i Fremdom Rozenbergom (Fremdo Rosenberg).

Naredne godine, 2007. Započinje turneju sa porodicom Rozenberg. Godine koje su sledile (2008, 2009 I 2010), porodični bend je nastavio sa turnejom i nastupima u Muziekcentrum Frits Philips Jazz povodom ceremonije za  Edison Jazz nagrade.  2010. godine, Mozes je takođe nsatupao sa pevačem Joke Brujis (Joke Bruijs) i perkusionistom i vibrafonistom Fredom Landesbergenom (Fred Landesbergen) pod imenom “On The Road”. Iste godine išao je na turneju po Japanu sa Stočelom Rozenbergom i Sanijem van Mulemom.


Pubilka u Japanu je bila veoma entuzijastična kada je njegov nastup bio u pitanju i bilo je veoma jasno da je Mozes postao muzičar svetske klase.  2011. godine, grupa Rozenberg van Mulem je počela sa radom. Plod ovog projekta bio je  CD Obsession. Sada je kombinacija Mozesa, Džonija i Sanija dobro uspostavljena grupa koja nastupa u mnogim prilikama kao i The Rosenbergs.

2015. godine, nova porodična turneja pod nazivom  “La Familia” privukla je veliku pažnju. Mozes je nastupao sa  The Rosenberg Trio I svojim rođakom, pevačem Džonijem Rozenbergom. Odličan CD istog imena je izdat I sadržao je neke od najpoznatijih pesama iz Američke pesmarice (American Song Book) u unikatnoj verziji the Familia. Februara 2017. godine, Mozes se udružio sa Čao Limberger triom (Tcha Limberger Trio) for zbog još jednog divnog seta internacionalhin koncerata sa ovim genijalnim vilonistom I njegovim bendom.  

Mozes je nastupao na mnogim renomiranim međunarodnim festivalima. Godine 2010. nastupao je na Međunarodnom festivalu Django u Samoisu, mestu gde se Đango Reinhardt penzionisao i gde se svake godine slavi Djangova muzika. Osim toga, nastupao je na North Sea Jazz festivalu, Festivale de Guitare de Patrimonio, festivalu Jazz Sous le Palmiers, Dutch Jazz nagrade i međunarodnom Gipsy Festival. Njegovo visokokvalitetno izvođenje omogućilo mu je zanimljivu karijeru u inostranstvu, ali i redovna izvođenja u  holandskim pozorištima, džez klubovima i džez festivalima.

Video

STOCHELO & MOZES ROSENBERG 'READY & ABLE', CAFE WILHELMINA EINDHOVEN 2017

'I Wish' - The Rosenbergs - Temporary Art Centre Eindhoven 2012 11 04

The Rosenbergs @ Augsburg - Compilation

Učesnici