ARHIVA

Ion Dorobantu

Rumunija

Ion Dorobantu je rumunski gitarista iz Temišvara. Iako je školovan i obučavan za formalnu klasičnu gitaru i trenutno podučava klasičnu gitaru na Zapadnom Univerzitetu u Temišvaru (od 1998. godine), njegovo područje znanja proširuje se na druge žanrove kao što su bluz, pop-rock i posebno džez, uglavnom na električnoj gitari.

Diplomirao na Univerzitetu za umetnost "George Enescu" u Jašiju, na klasičnoj gitari (1997) i diplomirao na Muzičkoj akademiji "Gheorghe Dima" iz Kluž-Napoka (2014) sa tezom Gitara u džezu - izražajnost i raznovrsnost.
Ion Dorobantu je aktivan muzičar od 1995. godine, svira klasični solo ili kamerni repertoar i standardne džez setove sa svojim triom. Takođe je počeo da radi sa pozorištima mjuzikle kao što su- Full Monty, Cabaret ili Maria de Buenos Aires, i produkcijske emisije na krstarenjima. Sastavlja i organizuje džez formule i snima CD s kvintetima Astor Piazzolle (Nuevo Tango Quintet, svira Astor Piazzolla - ANIVERTANGO, vol.1, 2012)

Često ga pozivaju u žiri nacionalnih ili međunarodnih gitarskih takmičenja, takođe i na džez festivalima ili mestima.

On je osnivač i umetnički direktor Temišvarskog međunarodnog gitarskog festivala (TIMISOARA INTERNATIONAL GUITAR FESTIVAL) od 2015. godine.

Video

LUIS MILAN - 6 PAVANAS (Ion Dorobantu, guitar)

Explorator Duo (Ion Dorobantu & Dan Mitrofan)-Jam-Jam (live) 2012

Učesnici