ARHIVA

Maroje Brčić

Hrvatska

  • koncert
  • majstorske radionice
  • žiri

Maroje Brčić rođen je u Dubrovniku gde i danas živi. Gitaru je počeo da uči sa sedam godina, a prvi učitelj mu je bio otac, Stefanin Brčić. Srednju muzičku školu završio je u klasi prof. Ištvana Romera, a diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Darka Petrinjaka.Predaje gitaru na Umjetničkoj akademiji Univerziteta u Splitu, redovni je član ocenjivačkih veća na takmičenjima, te često drži stručna predavanja i seminare.

Njegovi učenici i studenti osvojili su blizu sto prvih nagrada na državnim međunarodnim takmičenjima. Na koncertnim scenama prisutan je više od dvadeset pet godina i to kao solista, kao član raznih kamernih sastava te kao solista uz orkestar (Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Dubrovački simfonijski orkestar, Zagrebački solisti, Mostarski kamerni orkestar, Sarajevska filharmonija, Orkestar Makedonske nacionalne opere te moskovski Gnjesinski virtuozi).

Osim u Hrvatskoj, nastupao je u Europi, Aziji i Severnoj Americi. Podstakao je brojne autore da pišu za gitaru, pa su tako svoja dela za jednu ili više gitara, za gitaru i flautu te tri gitare i glas napisali ugledni kompozitori: Željko Brkanović, Nikša Njirić, Ivo Josipović, Berislav Šipuš, Philip Bracanin, Anđelko Klobučar i Zoran Juranić.

Dobitnik je Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu, diplome Milka Trnina te dvostruki dobitnik prestižne nagrade Orlando (2009. Sa Zoranom Dukićem i 2017. s kvartetom gitara u sastavu Zoran Dukić, Tvrtko Sarić, Petrit Ceku i Maroje Brčić). U izdanju Matice hrvatske – Objavio je knjigu u kojoj obrađuje teme iz područja interpretacije i tehnike sviranja, a za diskografske kuće u Hrvatskoj i Austriji snimio je šest kompaktnih ploča.

Video

Duo Assad plays J.Ph. Rameau: 6 Pieces (Movimento Violão)

Učesnici