ARHIVA

Đampaolo Bandini

Italija

  • koncert
  • majstorske radionice
  • žiri

Đampaolo Bandini (Giampaolo Bandini) se smatra jednim od najboljih italijanskih gitarista u međunarodnim muzičkim krugovima.  

2003. godine čitaoci “Guitart” magazina su ga nominovali za najboljeg italijanskog gitaristu. Diplomirao je pod okriljem maestra Đovanija Pudua (Maestro Giovanni Pudu) kome duguje svoje muzičko obrazovanje.

Barem što se muzike tiče, studirao je na prestižnoj klavirskoj akademiji Imole (Piano Academy of Imola) sa muzičarima kao što su Pije Narciso Masi (Pier Narciso Masi), Dario de Rosa (Darion De Rosa), Morin Džons (Maureen Jones) i Franko Guli (Franco Guli), gde su dobili svoju master diplomu kao najbolji ansambl kamerne muzike.

Đampolo Bandini je bio član jedinog gitarskog dua koji je uspeo da se pojavi na svitku počsti na najprestižnijim nacionalnim i međunarodnim takmičenjima kamerne muzike kao što su XI “Città di Caltanissetta” takmičenje (kao član Međunarodne takmičarske federacije u Ženevi) 1995.godine, Perugia Classico, “Città di Gubbio” nagrada, takmičenje “F.Cilea” Città di Palmi, Selezione A.R.A.M.- u Rimu, Selezione Nazionale Gioventù Musicale d’Italia, osvojio je prvo mesto na svim takmičenjima.

Od 1990. godine on je član najvažnijih muzičih koncertnih institucija u Italiji i inostranstvu kao što su Karnegi Hol u Njujorku - Carnegie Hall, Musikhale - Musikhalle u Hamburgu, Međunarodni centar za izvođačke umetnosti Pekinga - International Centre for the Performing Arts of Peking, Ravello Festival,

Teatro Regio u Parmi, IRCAM u Parizu, Šopenov muzej - Chopin Museum – u Varšavi Accademia di Santa Cecilia and

Parco della Musica u Rimu, Unione Musicale u Turinu, Amici della Musica u Firenci, Palermu, Pistoji, Festival Verdi, itd.) kao solista i kao član različitih ansambla kamerne muzike.

Novembra 2002. godine imao je svoj debi nastup u Velikoj Hali prestižne Sankt Peterburške filharmonije (St. Petersburg Academic Philarmonic) čast koja se retko pruža jednom gitaristi, i upravo tamo je postigao toliko neverovatan uspeh da su ga pitali da nastupa tu narednih pet godina.

On je redovan i kao solistički izvođač i kao član ansambala kamerne muzike na najvažnijim festivalima širom sveta od Evrope do SAD-a, od Afrike do Južne Amerike (Meksiko, Francuska, Hrvatska, Nemačka, SAD, Slovenija, Švajcarska, Mađarska, Češka, Poljska, Rusija, Austrija, Srbija, Libija, Holandija, Rumunija, Španija, Moldavija, Engleska, Kina, Belgija, Turska, Bosna).

Sarađuje sa istaknutim muzičarima kao što su Masimo Kvarta (Massimo Quarta), Danilo Rosi (Danilo Rossi), Enriko Bronzi (Enrico Bronzi), Pavel Berman, Frančesko Manara (Francesco Manara), Moskovski Virtuozi (Moscow Virtuosi), Korado Đijufredi (Corrado Giuffredi), Quartetto d’archi della Scala, Trio di Parma, I Virtuosi Italiani, Andrea Grimineli  (Andrea Griminelli), Mišel Petrusi (Michele Pertusi), Masimo Merčeli (Massimo Mercelli), Simonid Braoni (Simonide Braconi), Enriko Fagone (Enrico Fagone) i umetnici kao što su Amodo Foa (Arnoldo Foà), Nando Gazolo (Nando Gazzolo), Elio (delle Storie Tese), Amanda Sandreli (Amanda Sandrelli) i mnogi drugi.

Nedavno je imao privilrgiju da svira na koncertu Lea Brauera “Concerto Elegiaco” za gitaru i orkestar kojim je dirigovao sam kompozitor, tokom koncertne sezone u Teatro Regio u Parmi.

Sa entuzijazmom je proučavao praksu izvođenja iz 19. veka na periodnim instrumentima i svirao i sarađivao je sa jednim od najvećih stručnjaka u tom polju: češkim gitaristom Pavelom Stajdlom (Pavel Steidl).

Kao učitelj je tražen od strane najeminentnijih akademija i institucija kao što su Šopenova akademija u Varšavi (Chopin Academy of Warsaw), Rimski Korsakov konzervatorijum u Sankt Petersburgu(Rimskij Korsakov Conservatory of St. Petersburg) i Akademija umetnosti u rimu (Arts Academy of Rome). On drži kurseve i master klase u eloj Evropi.

Danas, on je profesor gitare i kamerne muzike na Muzičkoj akademiji Teatro Cinghio u Parmi,

U Muzičkom institute visokog obrazovanja “L. Boccherini” u Lučii i “R.Franci” u Sijeni. On drži letnje časove na festivalima Portogruara i Gubia (Festivals of Portogruaro and Gubbio).

Đijampolo Bandini je snimio preko 10 CD-ova za izavačke kuće kao što Stradivarius, Nuova Era, Niccolò, Fonit Cetra, Tactus, Clair de lune, Quadrivium “Le Vele”, itd.

Povodomo obeležavanja stogodišnjice od Verdijeve smrti (2001), snimio je, prvi na svetu, Fantasies J. K. Merca nakon što je Verdijevo delo koje je snimio dobilo odlične kritike. Snimao je i za najvažnije readio i televizijske emitere u Italiji i inostranstvu (RAI 3, RTSI, Radio Tre, Radiocapodistria, itd.).

Njegov interes za savremenu muziku dovodi ga do saradnje sa poznatim kompozitorima i izvodi nekoliko muzičkih dela u prvom pokušaju.

U njegovom obrazovanju umetnički je važan bliski odnos s maestrom Kamilom Tonjijem (Camillo Togni). Bandini je bio je njegov prvi izvođač kompozicije "In Alter Zeit" i izvršitelj kompletnih dela za solo deonice gitara.

Nedavno je imao zadovoljstvo da ga Silvano Busoti (Sylvano Bussotti) pozove da izvede odlomak za Rare guitar "Eco sierologico”, tokom koncerta koji je održan 75. godišnjicu rođenja Busotija. Godine 2004. osvojio je 15. nagradu "Beniamino Joppolo" Città di Patti (Messina) za izvanredna postignuća u području muzike.

On svira gitaru koju je za njega izričito izradio graditelj gitara, maestro Antonio Skandura (Antonino Scandurra).

Video

Giampaolo Bandini /Fantasy for guitar on themes from Verdi's "Il Trovatore"

Giampaolo Bandini-Cesare Chiacchiaretta (Piazzolla)

Učesnici