ARHIVA

Đovani Seneka

Italija

  • koncert
  • majstorske radionice
  • žiri

Đovani Seneka - gitarista i kompozitor, rođen je u Napulju 1967. godine. Diplomirao je 1988. godine na konzervatorijumu Rosini u Pesaru sa visokim ocenama, i u Parizu na "Ecole Normale de Musique". Njegova muzička aktivnost je okarakterisana željom za prisustvom što više jezika u muzici. Od posebnog je značaja u sklopu klasične gitare upotreba tradicionalnog italijanskog instrumenta, gitare "batente", starog instrumenta sa juga Italije koji se i dalje koristi.Nastupao je sa svojim kompozicijamaa u najvažnijim italijanskim gradovima, ali i u Parizu, Berlinu, Kanu, Njujorku, Filadelfiji, Tel Avivu, Sarajevu, Beogradu, Kairu, Istanbulu, Aleksandriji, Hamametu, Atini, Zagrebu, Alžiru, Kazablanki, Budimpešti. U aprilu 2009. godine imao je turneju na Novom Zelandu sa 12 koncerata. Nastupao je kao solista za nekoliko međunarodnih orkestara.

Veliki italijanski kompozitor Enio Morikone napisao je i posvetio Đovaniju Seneki koncert za gitaru i orkestar čija je svetska premijera bila izvedena u Parizu i snimljena na CD zajedno sa Nacionalnim Orkestrom Svete Sesilije Rima.
Radi kao profesor gitare na Rosini konzervatorijumu u Pesaru i takođe je umetnički direktor Jadransko - Mediteranskog projekta (www.adriaticomediterraneo.eu) koji organizuje događaje u Italiji i mediteranskom području. 

Video

Giovanni Seneca - Nel cuore la taranta

Giovanni Seneca - Mare aperto

Dusan Bogdanovic - Crow - Examination at the Womb Door

Učesnici