ARHIVA

Aleksander Svete

Austrija

  • koncert
  • majstorske radionice
  • žiri

Aleksander Svete je jedan od vodećih i međunarodno najtraženijih gitarista u Austriji. Njegova ekspresivna izvođenja, osećaj za zvuk i virtuozna lakoća sa kojom izvodi kompoziije su prava poslastica kako za publiku tako i za kritičare.

Tokom svojih studija na konzervatorijumu u Bregencu sa Georgom Gaup-Berghauzenom (Georg Gaupp-Berghausen) i Muzičkoj akademiji u Beču (Vienna Music Academy) sa Konradom Ragosingom (Konrad Ragossnig) već je postigao veliki uspeh na prestižnim međunarodnim takmičenjima (Havana / Kuba i ARD u Minhenu). Njegov međunarodni proboj počeo je 1991. godine nakon osvajanja prvog mesta na međunarodnom radijskom gitarskom takmičenju u Parizu (International Guitar Competition of Radio France in Paris), najvažnijem svetskom takmičenju za gitaru.


Od tada on ima koncerte širom sveta. Svirao je na svim velikim koncertnim dvoranama kao što su Karnegi Hol u Njujorku (Carnegie Hall), Royal Festival i Vigmor Hol u Londonu (Wigmore Hall), Radio France u Parizu, Kijevska filharmonija (Kiev Philharmonic), filharmonija u Kelnu (Philharmonia Cologne), Herkulessaal u Minhenu, Musikverein u Beču i mnogim drugim. Redovan je gost na međunarodnim festivalima i svim velikim muzičkim festivalima kao što su Allegro vivo, festivali u Salcburgu i Bergencu, Schubertiade Schwarzenberg, Muzički festival Šlezvig-Holštajn (Schleswig Holstein Music Festival), itd.

Njegov obiman repertoar obuhvata i dela za solo gitaru, sve veće koncertne kompozicije za gitaru i orkestar, široki asortiman kamerne muzike za razne ansamble i brojne kompozicijske programe (kao pratilac). Zbog njegovog interesovanja za „novu muziku“ kompozitori su pisali nova dela samo za njega koje je on premijerno izvodio.

Kao solista, nastupao je sa velikim simfonijskim i kamernim orkestrima; kao kamerni muzičar, delio je scenu sa članovima Bečke filharmonije i bečkim simfonijskim orkestrom (Vienna Philharmonic, Vienna Symphony Orchestra), gudačkim kvartetom Menhetna (Manhattan String Quartet), kvartetom Hugo Vulf (the Hugo Wolf Quartet, sa Tabeom Zimerman (Tabea Zimmermann), Peterom Šrijerom (Peter Schreier) i Volfgangom Holcmajerom (Wolfgang Holzmair).

Pored svojih brojnih projekata kao što su trio Svete-Bertel-Sepe (trio Swete-Bertel-Sepec), Guitar4mation, HappyNewEar, Il Duende (sa Sofijom Talijani (Sofia Taliani) i Ginterom Foglmajerom (Günter Voglmayr)), svirao je i sa Klangforum i the New Art Ensemble, čije zapise Krumbovog (G.Crumb) "Quest" i "Songs, Drones and Refrains of Death" su nagrađeni kao izbor urednika u magazinu Gramophone.

Osim brojnih radijskih I televizijskih snimaka (recordings) za ORF, WDR, ARD, NDR, BBC London, Radio France, Radio Espana, SBS, Sydney, Tokyo Cablevision itd., snimio je i veliki broj CD-ova različitog stila.  

Od 1998.godine, Aleksander Svete održava časkove gitare na Univerzitetu muzike i izvođačkih umetnosti u Beču (University of Music and Performing Arts). On je takođe jedan od najtraženijih članova žirija na međunarodnim takmičenjima i instructor master klasa u svojoj zemlji i inostranstvu.  

Video

Rare Guitar Video: Alexander Swete plays La Muerte del Angel by Astor Piazzolla

Albeniz - Torre Bermeja, Alexander Swete - Guitar

Učesnici