ARHIVA

Aleksandar Nikolić

Srbija

  • koncert

    ponedeljak, 20. mart 2017. | 20:00 | Zadužbina Ilije M. Kolarca

Aleksandar Nikolić rođen je 4. Jula 1973. godine.  Prvi je i još uvek  jedini  koncertni bandoneonista u Srbiji. Po povratku sa magistarskih studija u Bratislavi, 1998. godine u Beogradu osniva kvintet Beltango sa kojim je nastupao na koncertnim scenama u Argentini, Francuskoj, Italiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji, Danskoj, Finskoj, Švedskoj, Španiji, Holandiji, Grčkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Malti, Sloveniji, Portugalu, Hrvatskoj, Makedoniji, Bugarskoj, Slovačkoj  promovišući ime Beograda i Srbije na preko 700 koncerata. Nosilac je nagrade ,,Premio Astor Piazzolla” za doprinos u razvoju tango muzike u svetu, a na poziv Ministarstva kulture Argentine nastupio je na najvećem svetskom tango festivalu – World Tango Festival u  Buenos Ajresu, kao jedini bandoneonista iz Evrope.

Nastupao je kao solista i sa Vijetnamskom filharmonijom, Istanbulskom filharmonijom,  Sofijskom filharmonijom, Makedonskom filharmonijom, kamernim orkestrom Zagrebački solisti kao i sa domaćim orkestrima: Beogradska filharmonija, Simfonijski orkestar RTS-a, Simfonijski orkestar Vojske Srbije –Stanislav Binički, Vojvođanski simfonijski orkestar, Niški simfonijski orkestar, Gudači Svetog Đorđa...

Aktivno se bavi i komponovanjem. Muzika koju objedinjuje u stvaralački opus Balkango, kao svojevrstan miks naše muzičke baštine i tango muzike,  izvođena je na svetskim koncertnim scenama od strane velikog broja inostranih umetnika.

Video

Beltango & Gaspar Godoy y Carla Mazzolini - Loca

Učesnici