ARHIVA

Giorgos Georgopoulos Quartet

Grčka

  • koncert

    sreda, 22. mart 2017. | 21:00 | Dom omladine Beograda

BUZUKI 21. VEKA

Giorgos Georgopoulos – buzuki

Foibos Apostolidis: perkusije

Ria Ellinidou: glas

Giannis Karakalpakidis: gitara

Grčki muzičar Giorgos Georgopoulos vraća se u Beograd, gde će održati koncert 21. marta u velikoj sali Doma omladine. Sada već proslavljeni muzičar, nastupao je 2012. godine u zadužbini Ilije M. Kolarca u okviru XIII Guitar Art Festivala, kada je uz pratnju akustičnog gitariste, izvanrednom tehnikom i muzikalnošću predstavio buzuki van stereotipa tradicionalnog sirtakija i suflakija.

Ovoga puta njegov program predstavlja buzuki 21. veka, koji je stekao sledbenike širom sveta. Koncertni repertoar sačinjen je od njegovih autorskih dela, koja predstavljaju karakteristične melodije grčke muzičke kulture. Zanimljivo je da Giorgos već godinama proučava i svira melodije sa Balkana, koje vešto kombinuje sa grčkom muzikom na svojim koncertima. Takođe, velikani kao što su Django Reinhardt, Astor Piazzolla i Al di Meola, predstavljaju neizostavan deo njegov koncerta i demonstracije savršene tehničke interpretacije.

Do sada je radio sa proslavljenim grčkim muzičarima kao što su Manolis Mitsias, Dimitris Basis, Kostas Makedonas, Gerasimos Andreatos, Vasilis Lekkas i drugi. Definitivno najznačajni dosadašnji događaj njegove muzičke karijere je učešće u svečanosti povodom i početka Olimpijskih igara u Atini i saradnja sa velikim Tanasis Polikandriotisom.

Jorgos Jorgopulos rođen je u Atini 1983. godine, a prve časove muzike pohađa u Kalamati gde se seli sa svojom porodicom sa osam godina. Bio je član mnogih bendova. Studirao je na Katedri za tradicionalnu muziku u Arti, Grčka.

Nastupao je kao solista u okviru poznatih orkestara i na velikim festivalima širom sveta. Između ostalih zemalja i gradova, nastupao je u Hrvatskoj, Cirihu, Bernu, Frankfurtu, Skoplju, Geteburgu, Švedskoj, Šangaju, Austriji, Kipru, Engleskoj itd. Takođe, beleži nastupe je sa najpoznatijim grčkim pevačima, a poslednjih godina ulaže u svoju solističku karijeru.

Pored sebe uvek ima odlične muzičare i prijatelje koji mu pomažu da ostvari svoje snove. Rado koristi muziku kao način komunikacije i samospoznaje.

 

Učesnici