ARHIVA

Sanel Redžić

Bosna & Hercegovina

  • koncert

    utorak, 21. mart 2017. | 18:00 | Dom omladine Beograda

  • majstorske radionice
  • žiri

Koncertni program:

L. Brouwer - Canticum

D. Aguado - Andante and Rondo op 2, no 2

V. Ivanovic - Lament and Dance*

M. Castelnuovo-Tedesco  - Two Caprichos de Goya, XX Obsequio a el Maestro, XVIII El sueno de la razon produce monstruos

J. S. Bach - Chaconne BWV 1004, (arr. Sanel Redzic)                                                   

* World premiere of the piece dedicated to Sanel Redzic.

SANEL REDŽIĆ ,,Izvanredan predstavnik mlade gitarske generacije koji iznenađuje sa neuobičajenom muzičkom zrelošču” Bonner Meisterkonzerten, Nemačka

Sanel Redžić je jedan od najperspektivnijih i virtuoznih gitarista mlađe generacije. Njega kao mladog virtuoza izdvaja posebna senzibilnost, emocija i perfeskcija u sviranju. Kritika ocenjuje njegovu interpretaciju da „Onog momenta kada dotakne žice, njegova duša ulazi u muziku. On je onda potpuno odan muzici...“ Sanel je uz veliki repertoar stvorio važno ime na internacionalnoj sceni. Do danas, Sanel je oduševio publiku i medije na preko 1000 nastupa i solo koncerata širom sveta. Na internacionalnim takmičenjima stekao je mnoge važne nagrade i priznanja za svoj rad.

Beogradska publika upoznaće ovog mladog gitarskog virtuoza kroz dela iz perioda baroka i klasike 20. i 21 veka.  Interesantno je da Sanel proteklih 9 godina živi u nemačkom gradu Vajmaru u kome je i J. S. Bah živeo tačno toliko godina. Kritičari ocenjuju da je Sanel dostigao vrhunac u interpretaciji ovog kompozitora, tako da su njegova dela postala neizostavan deo koncertnog programa mladog umetnika. Tako će koncert u Beogradu i biti završen kompozicijama ovog velikog majstora baroka.

Sanel Redžić izvešće na koncertu svetsku premijeru dela Lament and Dance, koje je specijalno za njega komponovao Vojislav Ivanović.

Sanel Redžića je na takmičenju Guitar Art Festivala 2005. godine osvojio prvu nagradu i to je mladom umetniku otvorilo vrata u njegovoj internacionalnoj takmičarskoj karijeri u koju je osvojio 29 nagrada u periodu od 2005. do 2014. godine.

Sanel Režić se vraća u Beograd gde će ovog puta održati koncert. Miroslav Tadić kaže da je Sanel “Izuzetno talentovani gitarista pokazuje muzičku zrelost koja je rijetka za njegove godine". Sanel beogradskoj publici poručuje da donosi dušu i tehniku umetnika i obećava da će svirati koncert za pamcenje, kao i da će dati sve od sbe da ovo bude koncert o kome ce se dugo jos pricati. Takođe navodi da to uopšte nije lagan zadatak obzirom na veliki broj izvanrednih koncerata koji su se održali i koji će se tek odrzati na Guitar Art Festivalu.

Sanel Redžić - Rođen je 1988. godine u Tuzli, BiH. Gitaru je počeo da uči sa 8 godina u Osnovnoj muzičkoj školi Tuzla, gde je 2007. godine završio svoje školovanje sa najvišim ocenama u klasi Predraga Stankovića. Nakon toga, Sanel se upisuje na Muzičku akademiju ,,Franz Liszt" u Vajmaru, gde je studirao kod Tomasa Milera-Peringa i Rikarda Galjena. Tokom studija imao je priliku da se usavršava kod mnogih profesora gitare kao što su Kostas Kociolis,  Vilijem Kanengiser, Žudikael Pero, Anijelo Deziderio, Denis Azabagić, Dejan Ivanović, Petr Saidl, Jorgos Panecos, Thomas Oferman, Jozef Žapka, Darko Petrinjak i mnogi drugi.

Na internacionalnim takmičenjima stekao je mnoge važne nagrade i priznanja za svoj rad. U međuvremenu je i sam postao član žirija, na mnogim takmičenjima za mlade gitariste, te redovno održava majstorske radionice.

Od 2006. godine Sanel Redžić je snimao CD-ove u Sarajevu i Lajpzigu za MDR I Kelnu.

,,gitarista impresivnog umeća"
Jazzthetik, Nemačka

,,Redžićev senzibilitet za klasičnu gitaru retko je čuven na ovim prostorima (...) Gitarista pred kojim je sjajna muzička karijera"
BiH magazin ,,Dani"

Video

Partita BWV 1004 - Johann Sebastian Bach - Sanel Redzic

Učesnici