ARHIVA

Mak Grgić

Slovenija

  • koncert

    petak, 24. mart 2017. | 19:00 | Dom omladine Beograda

  • majstorske radionice
  • žiri

Koncertni program:

B. Britten (1913 - 1976): Nocturnal After John Dowland

J. S. Bach (1685 - 1750): Chaconne, BWV 1004

S. Hayward (b.1991): Through the Fog (EU premiere)

A. Ginastera (1916 - 1983): Sonata for Guitar, op. 47

Mak Grgić proglašen je ,,maštovitim, nadarenim i ekspresivnim" gitaristom od strane Njujork Tajmsa kao i ,,gitaristom na kojeg treba obratiti pažnju" prema Vašington Postu. Njegova muzika doseže do avangarde, filmske muzike, preko sjajnih klasika gitarskog repertoara, ranih radova, popa, džeza i drugih.

Rođen u Ljubljani, studirao je gitaru u Zagrebu kod Antea Čagalja na Konzervatorijumu za muziku ,,Elliy Bašić”, a diplomirao je u klasi Alvara Pjerija na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Beču, Austrija. Nedavno je završio doktorske studije na Univerzitetu Južne Kalifornije ,,Thornton School of Music” kao student Vilijema Kanengisera i Skata Tenanta iz Los Anđeles gitarskog kvarteta. Trenutno radi na Univerzitetu ,,Mount St. Mary” u Los Anđelesu, a ujedno je umetnički direktor interdisciplinarnog umetničkog festivala  − M.A.R.S. i Zagreb Guitar Festivala. Njegove dobrotvorne aktivnosti uključuju prikupljanje sredstava za bosansku decu sa finansijskim problemima.

Odnedavno Mak je Mladi umetnik (Young Artist) u umetničkoj organizaciji ,,Da Camera Society” u Los Anđelesu, a takođe je u okviru navedene organizacije jedan od osnivača ,,DC8”, savremenog muzičkog ansambla, koji teži da proširi definiciju o tome šta moderni ansambal može biti i koja je u LA Tajmsu proglašena ,,inspirativnim dodatkom savremenom muzičkom pregledu u Los Anđelesu”. Do sada se među njegovim saradnicima nalaze: Martin Chalifour, Robert DeMaine, Jay Campbell, Joshua Roman, The Assad Brothers, Ashley Bathgate, John Sant’Ambrogio, Paul Vasile, Stephen Ackert, Ian Rosenbaum i gitarista-kompozitor Nejc Kuhar sa kojim je Mak uradio svoj prvi album ,,String Modulations”, pod pokroviteljstvom Nacionalnog radija Slovenija i Ministarstva kulture u Sloveniji. Mak je član Dua Deloro sa flamenko gitaristom Adamom del Monteom, kao i FretX dua sa Danielom Lipelom, osnivačkog člana ,,ICE Ansambla”, posvećenog izvođenju nove muzike za duo gitara.

Video

Mak plays Alberto Ginastera: Finale from Sonata for guitar, Op. 47

Učesnici