ARHIVA

Carlos Salcedo

Paragvaj

  • predavanje
  • promocije

Karlos Salsedo Senturion  je svetski autoritet na temu o pragvajskom gitaristi i kompozitoru Agustinu Bariosu Mangoreu, kojeg mnogi smatraju ,,južnoameričkim Šopenom gitare". Putujući skoro 2 decenije američkim i evropskim kontinentom ,,Putem Mangorea", Salsedo je bio u potrazi za tragovima koji su mu pomogli da ispriča svoju vanvremensku priču, dokumentujući, fotografišući i snimajući ne samo sadržaj, već i kontekst nebrojanih intervjua i raštrkanih arhivskih materijala pronađenijh na ovom putovanju.

Salsedo je osnivač i kustos Muzeja ,,Agustín Barrios", izložbenog prostora i arhiva Muzeja ,,Cabildo"  i ,,Casa de la Música Agustín Barrios", dva paragvajska muzeja u glavnom gradu, Asunsion. On je takođe osnivač i direktor paragvajskih neprofitnih organizacija  ,,Guitarras del Corazón" i Istraživačkog centra ,,Barrios Mangore", koji je posvećen istraživanju, čuvanju i promociji paragvajske gitare u svim svojim oblicima, koristeći lik Agustina Bariosa kao simbol izuzetnosti. Salsedo je autor brojnih članaka, biografija i muzičkih izdanja, CDa i dokumentaraca koji se bave likom Bariosa. Godine 2010. Salsedo je u okviru ,,Who is Who" katalogu  ubrojan u eminentne ličnosti paragvajske kulture i istorije.

Danas, Salsedo putuje širom sveta držeći predavanja i majstorske radionice na gitarskim i filmskim festivalima, kongresima konzervatorijumima i kulturnim centrima, predajući o Agustinu Bariosu i njegovom vezom sa Paragvajem u kontekstu gitare Latinske Amerike.

Učesnici