ARHIVA

Nemanja Ostojić

Srbija / SAD

  • koncert

    utorak, 21. mart 2017. | 19:00 | Dom omladine Beograda

  • majstorske radionice
  • žiri

KONCERTNI PROGRAM:

Georg Philip Telemann - From Twelve Fantasies for Solo Violin, (arr. Carlo Marchione) - Fantasy No. 1, Largo, Allegro, Grave, Allegro

Antonio Jose - Allegro moderato, Minueto, Pavana triste, Final

Aaron Travers - *Espèces Perdues (Lost Species) (2016) - I. Lament for the Seas, II. Against the Earth. *Delo napisano za Nemanju Ostojića.

Augustin Barrios Mangore - Un Sueño en la Floresta

Isaac Albeniz - Sevilla

"...from the first note, one knows the music is coming from an artist at the top of his game." Jim McCutcheon, Soundboard Magazine, Journal of the Guitar Foundation of America

Nemanja Ostojić nagrađen je titulom "Šampiona gitare" po rečima italijanskog  Seicodre magazina. Nastupao je sa orkestrima poput Simfonijskog orkestra Bilkent, Ankara, Filharmonijskog orkestra Bafalo, Simfonijskog orkestra Alentaun, Gudačima Svetog Djordja, sarađujući sa dirigentima kao što su Leo Brauer, Dijana Vitri, Bužor Hoinik, i Džoan Faleta.

Nemanja Ostojić dobro je poznat gitarskoj publici u Beogradu, kao veliki talenat i mladi virtuoz. Nastupao je na Guitar Art Festivalu 2004. godine kada je zamenio Džona Vilijamsa, na koncertu u Sava Centru na kome je dirigovao veliki Leo Brauver. Nakon 13 godina, rada i usavršavanja u inostranstvu, Ostojić će se ponovo predstaviti publici u svom rodnom gradu solo koncertom.

Ostojić će svoju virtuoznost predstaviti kroz pažljivo odabrana dela, koja se protežu od baroka, pa do najsavremenijeg muzičkog stvaralaštva. To je izabrani program koji je obeležio njegovu dosadašnju karijeru.

Koncert počinje Telmanovom Fantazijom br. 1 za Solo Violinu. Obradu ove kompozicije on je radio na master studijama sa prof. Najdželom Nortom, i to je ostavilo neizbrisiv trag na njegovoj ideji doživljavanja i interpretacije muzike iz barokne epohe na gitari. Umetnik navodi da Sonatu kompozitora Antonia Josea izvodi već 10 godina, i da ona najbolje predstavlja raznovrsnost njegovog umetnickog izražaja, od suptilne i patetične Pavane Triste, do vatrenog Finala. Zatim, izvešće i evropsku premijeru dela Izgubljene Vrste, američkog komozitora Arona Traversa. Ovo delo bavi se problemom posledica ljudske egzistencije na planeti Zemlji, u smislu direktne katastrofe nestajanja mnogih žvotinjskih vrsta. Ova tema je vrlo bliska umetniku i  kompozitoru. Koncert se završava sa dve kompozicije  koje koriste alterantivni štim gitare, i obe su španskog i hispanskog karaktera.

Kao pobednik 16 internacionalnih takmičenja, Nemanja Ostojić gostovao je kao solista u 19 zemalja širom sveta.  Nastupao je sa orkestrima poput Simfonijskog orkestra Bilkent, Ankara, Filharmonijskog orkestra Bafalo, Simfonijskog orkestra Alentaun, Gudačima Svetog Djordja, sarađujući sa dirigentima kao što su Leo Brauer, Dijana Vitri, Bužor Hoinik, i Džoan Faleta. Njegova diskografija uključuje debi album ,,First Born” koji je primio najviše pohvale u glasilima poput Soundboard-a, Američke gitarske fondacije (GFA), kao i u Seicorde, vodećem italijanskom magazinu za gitaru.  Godine 2007, italijanska izdavačka kuća ,,La Guitarra” je objavila Nemanjin DVD uživo sa njegovog koncerta na milanskom festivalu Susreti sa gitarom.

Nemanja je bio odabran da zameni Gremi pobednika gitaristu Džona Vilijamsa, te je nastupio u Sava centru sa dirigentom Leom Brauerom i Atina Kamerata orkestrom, gde su zajedno izveli Rodrigov Concierto de Aranjuez, na V Gitar Art Festivalu u Beogradu.

Osvojio je nagrade na prestižnim takmičenjima kao što su Džoan Faleta u Njujorku, SAD;  Tokio Takmičenje Gitare, Japan;  Vilson Centar, Viskonsin, SAD;  Šadt String, Pensilvanija, SAD;  Teksas Gitar, Dallas, SAD;  Saut Vest, San Antonio, SAD;  Ana Amalia, Vajmar, Nemačka;   Nikolo Paganini, Parma, Italija;  Volos, Grčka;  Sinaja Rumunija;  Gitar Art Festival, Beograd, i još mnogim.

Nemanja Ostojić je diplomirao gitaru na FMU u Beogradu u klasi profesora Srđana Tošića, te je nastavio obrazovanje u Americi, na Džejkobs školi za muziku pri Univerzitetu u Indijani, gde je studirao sa Ernestom Bitatijem i lautistom Najdželom Nortom.Danas je profesor gitare na Univerzitetu u Indianapolisu, kao i direktor gitarskih studija na Frenklin koledžu, u Indijani.

Video

Jazz Sonatina Dušan Bogdanović - Nemanja Ostojić

Učesnici