ARHIVA

Srđan Bulat

Hrvatska

  • koncert

    sreda, 22. mart 2017. | 19:00 | Dom omladine Beograda

  • majstorske radionice
  • žiri

Koncertni program:

Stjepan Šulek - Tri trubadurske – I. Sjeta, II. Sonet, III. Svečanost

Giulio Regondi - Etida br. 8 u G-duru

Kristina Arakelyan - Fantasia

Isaac Albeniz - Mallorca

Zoran Juranić - Sonata - I. Preludio, II. Scherzo, III. Ciaccona

Koncert Srđana Bulata predstavlja autentičan koncept koji spaja tradicionalne i savremene poglede na gitarsku muziku. Ovakav odabir koncertnog repertoara odlika je izvanrednog gitariste u usponu. Srđan Bulat nosi titulu najboljeg studenta generacije i pobednika mnogih prestižnih takmičenja za klasičnu gitaru. Diplomirao je s pohvalama na Royal Academy of Music u Londonu, kao prvi gitarista sa ovih prostora koji je završio postdiplomske studije u ovoj ustanovi, ujedno jednoj od najprestižnijih muzičkih akademija na svetu.

Beogradski koncert počinje kompozicijom Tri trubadurske, hrvatskog neoklasicističkog kompozitora Stjepana Šuleka. Ovo delo predstavlja svojevrstan uvod u zamisao ovog koncerta, jer je ono samo po sebi spoj “starog” i “novog”. Sa tri stava ovog dela – Seta, Sonet i Svečanost , kompozitor odaje počast velikoj i vrlo uticajnoj kulturi srednjovjekovnih trubadura, povezujući ih pritom sa stilom krucijalnih kompozitora – gde je prisutan i citat fuge iz Bahove Prve violinske sonate.

Publika će imati priliku da čuje i Etidu br. 8 u G-duru velikog romatičarskog virtuoza Giulija Regondija, čija umetnost je u velikoj meri oblikovala savremeni gitaristički repertoar.  Sledi kompozicija koju je istaknuta savremena kompozitorka Kristina Arakelyan, napisala specijalno za Srđana Bulata. Fantasia predstavlja još jedno u nizu izuzetnih dela koja su u proteklih nekoliko godina nastala iz pera ove talentovane kompozitorke, čiji opus već ima vrlo bogat život na svetskim koncertnim pozornicama.

Bulat će se predstaviti beogradskoj public i kompozicijom Mallorca, velikog španskog pijanističkog virtuoza i kompozitora Isaaca Albeniza, a koncert se završava monumentalnim delom - Sonata akademika Zorana Juranića, jednog od najistaknutijih kompozitora koji su proizišli iz klase Stjepana Šuleka, a čijim delom je otvoren koncert.

Ovakvim završetkom programa Srđan Bulat zatvara krug u kome je maestralno prikazao autentičnu kombinaciju tradicionalnog i savremenog programa za klasičnu gitaru u okviru jednog nastupa.

Srđan Bulat (Split, 1986) je stekao obrazovanje u splitskoj Srednjoj muzičkoj školi „Josip Hatze“ i Opštoj gimnaziji ,,Marko Marulić", te na Umetničkoj akademiji u Splitu u klasi prof. Gorana Listeša (gde je dobio i Rektorovu nagradu Univerziteta u Splitu za akademsku godinu 2006 / 2007). Godine 2010. diplomirao je gitaru na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Darka Petrinjaka. Dobitnik je Dekanove nagrade, Rektorove nagrade Univerziteta u Zagrebu za akademsku godinu 2009 / 2010. i priznanja Summa cum laude za najboljeg studenta generacije. U julu 2014. godine diplomirao je s pohvalama na Royal Academy of Music u Londonu, kao prvi gitarista s ovih prostora koji je završio postdiplomske studije u ovoj ustanovi, ujedno jednoj od najprestižnijih muzičkih akademija na svetu. Srđanove studije u Londonu omogućila je organizacija ABRSM, kao najboljem međunarodnom kandidatu na audiciji za postdiplomske studije. U septembru 2015. godine završio je postdiplomske specijalističke studije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Srđan je osvojio najbolje nagrade na gotovo svim prestižnijim svetskim takmičenjima za klasičnu gitaru: ,,Francisco Tarrega" u Benikasimu, ,,Michele Pittaluga" u Alesandriji, ,,Fernando Sor" u Rimu, ,,Julian Arcas" u Almeriji, ,,Alhambra" u Valensiji, ,,Gredos San Diego" u Madridu, ,,Maurizio Biasini" u Bolonji. Na ovim takmičenjima osvojio je i brojne specijalne nagrade, među kojima se posebno ističu nagrade za najbolju interpretaciju španske muzike. Dobinik je gotovo svih domaćih nagrada za mlade umetnike. U martu 2011. godine snimio je u Londonu svoj prvi profesionalni CD za izdavačku kuću „RTVE Música” Španske državne radio-televizije, dok je godinu dana nakon toga snimio i CD za uglednu izdavačku kuću Naxos, koji je službeno izdat u septembru 2012. godine.

Video

Srdjan Bulat - Capricho arabe (Francisco Tárrega)

Učesnici