ARHIVA

Darko Bageski

Makedonia

  • koncert

    sreda, 22. mart 2017. | 18:00 | Dom omladine Beograda

  • majstorske radionice
  • žiri

KONCERTNI PROGRAM:

J.K.Mertz - Le Gondolier, Fantasie Hongroise

A.Barrios, Mangore - Choro de Saudade

M.Giuliani - Rossiniana nr.1

D.Reis - Se ela Perguntar, Xodo de Baiana

Makedonska tradicionalna kompozicija - Jovano Jovanke

Darko Bageski je istaknuti makedonski gitarski solista koji nastupa širom sveta već 20 godina. Muzička kritika, kao i publika, ocenjuje interpretaciju ovog gitariste kao posebno iskustvo, gde on uspeva da prenese svoje emocije i nadahnuća do svakog slušaoca. Zato Darko Bageski oduvek za svoj koncertni program bira kompozicije, koje i kada ih samo peva, u njemu bude koloritne emocije, uzbuđenje i zadovoljstvo.

Beogradska publika imaće privilegiju da upozna Darka Bageskog i kao čoveka, kroz kompleksan koncertni program koji u sebi sadrži puno različitih ljudshih emocija – smeha, plača, tuge, melanholije, ponosa, nostalgije i zaljubljenosti. Ovaj umetnik na svojim koncertima komunicira sa publikom univerzalnim jezikom – muzikom.

Ovaj gitarista sa velikim uspehom izvodi dela različitih stilskih razdoblja. U prvom delu koncerta Bageski će svirati dela J. K. Merza, A. Barriosa i Mauro Giuliannia, zatim u drugom delu koncerta predstaviće se delima D. Reis, a koncert će završiti makedonskom tradicionalnom pesmom u njegovoj transkripciji.

Darko Bageski je oduševio publiku u Herceg Novom svojim koncertom na Guitar Art Summer Festu 2016. godine, a ovaj koncert je njegovo premijerno predstavljanje beogradskoj publici.

Darko Bageski osnovnu i deo srednje muzičke škole završio je u Skoplju, Makedonija, u klasi prof. Jane Penov. Srednju muzičku školu završio je u Zagrebu, u klasi prof. Dževdeta Sahatdžije i diplomirao na Višoj muzičkoj školi „Franz Liszt" u Vajmaru, Nemačka, u klasi prof. Jurgen Rosta. Svoje obrazovanje nastavlja na postdiplomskim studijama na Državnom muzičkom konzervatorijumu u Solunu, Grčka, u klasi prof. Gerarda  Rajhenbaha, te je magistrirao u klasi profesora Kostasa Kociolisa.

Ostvario je brojne koncerte i resitale u Nemačkoj, Grčkoj, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Bugarskoj, Makedoniji, Švedskoj, Italiji, Tajvanu, SAD. Učestvovao je na seminarima i majstorskim radionicama kod svetski poznatih gitarista.

Nastupao je kao solista sa mnogim kamernim orkestrima kao i sa Makedonskom filharmonijom. Dobitnik je nagrade Udruženja muzičkih i baletskih pedagoga Makedonije za uspešan rad u području pedagogije. Osnivač je i predsednik Udruženja klasičnih gitarista Makedonije, kao i umetnički direktor međunarodnog Festivala za klasičnu gitaru ,,Tremolo” – Skoplje. Radi kao redovni profesor gitare na Fakultetu muzičke umetnosti u Skoplju.

Video

J. Jovicic Macedonian Rhapsody - Darko Bageski

Učesnici