ARHIVA

Ultra High Flamenco & Rosario Toledo

Španija

  • koncert

    petak, 24. mart 2017. | 21:00 | Dom omladine Beograda

ULTRA HIGH FLAMENCO & ROSARIO TOLEDO

Pablo Martin – kontrabas

Aleksi Lefevr – violina

Pakito Gonsales – perkusije

Hose Manuel Leon – gitara

Rosario Toledo – ples

Ultra High Flamenco je projekat koji je okupio četvoricu izvanrednih španskih muzičara, koji u svom zajedničkom radu mešaju različite uticaje flamenka, džeza i drugih muzičkih stilova. Svaki član ovog instrumentalnog sastava doprinosi kreiranju potpuno novog izraza flamenka, koji je po rečima kritičara (Flamenco World) ,,uspeo da ostavi bez teksta i publiku i kritičare".

Muzika UHF predstavlja zlatno doba instrumentalnog flamenka, koji postoji već duže vreme. Tradicija stvaranja novih flamenko melodija koje nisu fiksne prati se od Albeniza, Dijega Amadora, pa čak i Paka de Lusije. Ono revolucionarno što ova grupa donosi je da gitaru postavljaju na isti nivo kao ostale instrumente u grupi.  Njihov repertoar sastoji se od kompleksnih kompozicija sa posebnim i dobro definisanim obrascima, u kojima se stalno javljaju različite improvizacije koje oblikuju njihovu viziju savremenog flamenka.

Fraza “Dobri muzičari stvaraju dobru muziku” najbolje opisuje rad ove grupe. Spajanje toliko različitih muzičara i instrumenata u jedan projekat unosi avangardnu dimenziju u tradicionalni flamenko stil. Njihove solo improvizacije na trenutke odlaze do drugih stilova, ali se na kraju svi harmonično udružuju u snažnom vrhuncu flamenkointerpretacija. Pored dinamičnih flamenko gitarskih deonica, javlja se bas koji neposredno unosi zvuke džeza, a violina klasike. Oni proizvode potpuno novi protok različitih vrsta muzike u jednom koncertu.

Do sada su nastupali podjednako na džez i flamenko festivalima, jer prednost njihovog stila – savremenog flamenka, jeste što dopušta da nemaju jasno definisan stil i imaju mogućnost da improvizuju i kombinuju različite stilove. Koncert u Beogradu organizuje se uz podršku  Accion Cultural Española.

 

Na beogradskom koncertu nastupiće i flamenko plesačica Rosario Toledo. Ona spada u sam vrh flamenko plesača i koreografa, zahvaljujući svojoj sposobnosti da stvori temperamentne, konceptualne i duboke  priče u svojim koreografijama.

Muzika UHF i lično viđenje flamenko plesa Rosario Toledo, zajedno stvara novu muzičku dimenziju, istovremeno na sceni osećamo temperament instrumentalnog flamenka, zavodljivog intimnog džeza i njen plesni izraz koji snažno prosleđuje publici.

UHF premijerno je nastupio na Flamenko festivalu u Helsinkiju 2007. godine, a iste godine snimili su svoj prvi album ,,UHF". Od tada nastupaju na brojnim festivalima, kao što su Manchester Jazz Fest, Edinburgh Jazz Fest, Bilbao 365 Jazz Fest, Jazz Plus Sofia, El jazz viene del sur – Sevilja, Festival Encuentros – Kuenka, Bienal de Sevilla, Festival de Jerez, Bienal – Holandija, WOMEX – Sevilja, Galileo Galilei – Madrid, Sôdra Teatern – Stokholm, Festival Flamenco – Berlin, Festival Ciutat Bella – Barselona, Festival Nuits Flamencas de Chateauvallon, Jazz Plus Sofía, Stans Musikstage, International Guitar Festival – Vroclav.

Početkom 2010. godine, objavili su drugo izdanje albuma ,,UHF" koji je nominovan za najbolji flamenko album od strane  Nezavisne fonografske unije u Španiji 2010. godine. Na Međunarodnom festivalu flamenka u Heresu, UHF je objavio svoj drugi album ,,Bipolar" koji je, kao i prethodni, nominovan za Najbolji flamenko albumu Španiji u 2011. godini.

 

Video

Ultra High Flamenco & Rosario Toledo

Ultra High Flamenco

Učesnici