ARHIVA

Gitarske integracije

Projekat koji kroz komunikaciju i rad povezuje šestoricu mladih umetnika iz 6 bivših jugoslovenskih republika i maestra Karla Domenikonija.

Osamnaesti po redu Guitar Art Festival posvećen je kroz različite aktivnosti, programe i sadržaje simbolici broja 18, konceptu “Legal age” i integraciji mlade talentovane generacije regionalnih gitarista. Broj osamnaest u životu svakog čoveka donosi nove mogućnosti, ali i obaveze. Naša obaveza je da odgovorno gradimo bolju kulturnu budućnost. Zbog toga 18. izdanje festivala želimo da pre svega posvetimo projekatu za mlade i budućnost - Gitarskim integracijama. Ovaj projekat održava se uz podršku i pomoć EU Delegacije u Srbiji, EU Info Centra i Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.

Pored tradicionalnog programa festivala, gde predstavljamo najveća imena gitare u svetu, ove godine želimo da u prvi plan postavimo projekat muzičara u usponu iz svih bivših republika Jugoslavije, koji će na festivalu po prvi put imati priliku da zajedno rade, razmenjuju iskustvo i stvaraju novu gitarsku budućnost. Projekat koji kroz komunikaciju i rad povezuje šestoricu mladih umetnika iz 6 bivših jugoslovenskih republika ističe značaj iskrene povezanosti i razumevanja kao preduslova uspešnije budućnosti. Maestro Karlo Domenikoni, po specijalnoj narudžbini festivala, komponuje posebno delo za 6 gitara, koje će Mak Grgić, Srđan Bulat, Sanel Redžić, Nemanja Ostojić, Radoš Malidžan i Darko Bageski premijerno izvesti na svečanom zatvaranju festivala 25. marta 2017.

Guitar Art Festival jedini ima mogućnost, ali i inicijativu da okupi mlade gitariste iz različitih država u jednom projektu. Naše iskustvo i zrelost pokazala nam je da su svi muzičari, bez obzira na razlike (iz koje države potiču, kojim jezikom govore, koje su religije, materijalnog stanja, društvenog položaja...), povezani muzikom. 

Svako od navedenih učesnika projekta je izvrstan gitarista, koji je potvrđen u svojoj državi i  stručnoj publici u regionu. Međutim, stanje je isto u svim državama. Mladi umetnici rade samostalno i stvaraju standardan program, bez velike razmene iskustva i ideja. Mi kroz ovaj projekat želimo da integrišemo njihov rad kako bismo im ukazali da su u biti oni već povezani, da imaju zajedničko nasleđe i da mogu da otvore širi put za buduće inovativne saradnje u regionu i Evropi.

Guitar Art Festival je jedan od najznačajnih festivala klasične gitare u svetu. Mi smo stvorili uslove za dalji razvoj gitarske produkcije, kada u proteklim teškim godinama nije bilo uslova za saradnju i razmenu. Danas imamo viziju da nove generacije, bez ikakvog opterećenja prošlosti, mogu da nastave da grade i razvijaju umetnost i kulturu u okviru vrednosti Evropske Unije, kao novog regiona svih nas. Te vrednosti, smernice i mogućnosti predstavićemo na otvorenoj panel diskusiji koja će biti organizovana sa Delegacijom Evropske Unije i Ambasadama u Beogradu.

U projektu Gitarske integracije učestvuju:

Projekat Gitarske integracije koncipiran je iz sledećih aktivnosti:

  • Festivalski workshop učesnika projekta pod mentorstvom italijanskog kompozitora Karla Domenikonija
  • Šest samostalnih koncerata učesnika projekta
  • Zajednički koncert svih učesnika projekta gde će izvesti premijerno delo kompozitora Karla Domenikonija, koje je pisano posebno za njih.
  • Panel diskusija
  • Dokumentarni film Gitarske integracije
  • Izložba fotografija Gitarske integracije
  • World Guitar Orchestra