ARHIVA

ZORAN DUKIĆ

Hrvatska

  • koncert
  • majstorske radionice

Zoran Dukić (1969, Zagreb) je profesor na Kraljevskom konzervatorijumu u Hagu od 1997. godine. Studirao je kod Darka Petrinjaka u Zagrebu i Huberta Kepela u Kelnu. U svojim tour de force takmičarskim godinama (1990–1997), osvojio je veliki broj takmičenja. Jedini je gitarista koji je pobedio na oba Andres Segovija takmičenja, u Granadi i Palma de Majorci, kao i na takmičenjima posvećenim F. Soru, M. Ponceu, M. de Falji, F. Taregi... Pomenute nagrade, pored jedinstvene izražajnosti i poezije koju stvara na gitari, pokrenule su njegovu svetsku karijeru, te se Dukić smatra jednim od najistaknutijih gitarista današnjice.

Dukić je nastupao u najprestižnijim koncertnim salama širom sveta, kao što su Palau de la Musica u Barseloni, Karnegi Hol u Njujorku, Koncertgebau u Amsterdamu i Dvorana Čajkovski u Moskvi.

Snimio je kompakt diskove i DVD za izdavače u Nemačkoj, Španiji, Belgiji, Brazilu, Engleskoj, Hrvatskoj i Kanadi. Zoran Dukić je takođe veoma aktivan izvođač kamerne muzike i član kvarteta European Guitar Quartet i Croatian Guitar Quarte, kao i dua sa Anjelom Dezideriom. Dukić je D’Addario umetnik od 2011. godine.

Učesnici