ARHIVA

UROŠ JAĆEVIĆ

Srbija

  • koncert
  • žiri

Uroš Jaćević (2006) je rođen u Beogradu. Muzički talenat prepoznat je još u najranijim godinama detinjstva, kada započinje svoje muzičko obrazovanje u klasi prof. Dragana Petrovića u OMŠ „Vatroslav Lisinski” u Beogradu, gde nastavlja svoje srednjoškolsko obrazovanje u klasi prof. Amalie Miler. Trenutno je i najmlađi student pripremnog razreda Umetničkog univerziteta u Gracu u klasi prof. Paola Pegorara i Lukaša Kuropačevskog.

Svoju veštinu sviranja usavršava na majstorskim radionicama, kako domaćih tako i renomiranih internacionalnih profesora, na festivalima i letnjim školama gitare u Italiji, Sloveniji, Grčkoj i Poljskoj. Kao najmlađi izabran, učestvovao je u jedinstvenom umetničkom projektu – Volterra Project, radeći i sa kompozitorom Dušanom Bogdanovićem. Bitni uspesi na evropskim takmičenjima za mlade gitariste su prve nagrade na najprestižnijim takmičenjima u Evropi Anna Amalia (Nemačka), Michelle Pittaluga (Italija), Forum Gitarre (Austrija), zatim u Grčkoj, Finskoj, Hrvatskoj, Rusiji, Bugarskoj, Rumuniji, kao i na Gitar Art Festivalu u Beogradu.

Posebno mesto zauzima priznanje Svetosavska nagrada za postignute izuzetne rezultate u obrazovanju koje dodeljuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Jedan je od deset izabranih umetnika konkursa Mladi i uspešni Muzičke produkcije RTS-a. Uspešno je nastupao na koncertima kako u Srbiji tako i u Nemačkoj, Italiji, Grčkoj, kao i na festivalu gitare Michelle Pittaluga. Prvi solistički koncert, Uroš je uspešno održo u Atrijumu Narodnog muzeja u Beograda 2022. godine.

Učesnici