ARHIVA

ALEXANDER SWETE

Austrija

  • koncert
  • majstorske radionice
  • žiri

Alekander Svete je rođen u Bregencu u Austriji. Studirao je kod Konrada Ragosniga na Univerzitetu za muziku i scenske umetnosti u Beču i kod Georga Gaup-Berghauzena na Državnom konzervatorijumu u Bregencu. Svete je osvojio mnoge nagrade na međunarodnim takmičenjima, uključujući takmičenje u Havani (Kuba) 1988. godine i ARD takmičenje u Minhenu (Nemačka) 1989. godine. Dve godine kasnije dobio je prvu nagradu na “Concours International de Guitare” u Parizu.

Svete nastupa širom Evrope, SAD, Australije i Kine (Njujorku, Londonu, Beču, Parizu, Madridu, Rimu, Minhenu, Istanbulu, Moskvi, Kijevu, Pragu, Teheranu)…

Redovno ga pozivaju da učestvuje na međunarodnim muzičkim festivalima.

Alekander Svete je napravio brojne snimke za radio i televiziju, uključujući ORF Beč, VDR Keln, BR Munchen, NDR Hamburg, BBC London, Radio France, Radio Espana, SBS Sidnei, Australian Cabletelevision, Tokio Cabletelevision, kao i brojna CD izdanja u različitim sa muzikom različitih epoha.

Njegov obimni repertoar seže od renesanse do savremenih dela, uključujući sve glavne koncerte i širok spektar kamerne muzike.

Svete je profesor na Univerzitetu za muziku i scenske umetnosti u Beču. U period od 2005 do 2015 bio je gostujući profesor na Univerzitetu u Sarajevu.

Alekander Svete je D´Addario umetnik i svira na D´Addario Pro Arte najlonskim žicama.

Učesnici