ARHIVA

VOJIN KOCIĆ

Srbija / Švajcarska

  • koncert
  • majstorske radionice
  • žiri

Vojin Kocić je rođen 1990. godine u Smederevu (Srbija), gde je sa 8 godina počeo da svira gitaru. Studirao je na Univerzitetu umetnosti (ZHdK) u Cirihu, gde je takođe završio i master studije gitare u klasi prof. Anders Miolin i master studije iz muzičke pedagogije. Dodatno je išao na specijalizacije kod maestra Oskara Gilje na Muzičkoj akademiji Chigiana u Sijeni 2007, 2009, 2010, 2014. i 2015. Godine, gde je dobio Diploma d'Onore kao jedini gitarista koji je to ikada stekao na ovoj akademiji.

Kocića odlikuje  muzikalno, ekspresivno i istovremeno virtuozno izvođenje dela sa repertoara koji obuhvata kompozicije od renesanse do 21. veka. Kocić spada u sam vrh međunarodne gitarističke scene, a kritičari ga nazivaju „majstorom mekih tonova“ (prema SRF). Kocić je dobio preko 50 priznanja među koja spadaju prva mesta na visokim međunarodnim takmičenjima gitare, specijalne nagrade, stipendije i sertifikate. Između ostalih, 2014. godine osvojio je prvu nagradu na Prix Credit Suisse Jeunes Solistes, na kojoj učestvuju solisti svih klasičnih instrumenata, kao i nagrade na sledećim takmičenjima: Incontri Chitarristici di Gargnano, Ruggero Chiesa, International Guitar Festival and Competition in Heinsberg i Michele Pittaluga Guitar Competition in Alessandria. 

Vojin Kocić je snimio 2 CD-a za izdavačku kuću NAXOS i održao preko 300 solističkih i kamernih koncerata širom sveta, uključujući i resitale na renomiranim festivalima kao što su Festival u Lucernu, Verbije festival, Guitar Virtuosos u dvorani Čajkovski, Music Olympus u Sankt Peterburgu...

Od jesenjeg semestra 2022. postao je profesor gitare na Univerzitetu umetnosti u Cirihu. Svira na gitari koju je napravio Žan Noel Roe i koristi D'Addario žice.

Učesnici