THOMAS OFFERMANN

Nemačka

  • majstorske radionice
  • žiri
  • predavanje
  • promocije

Prof. Tomas Oferman danas je jedan od najcenjenijih profesora gitare u Evropi i šire. Kao solista, sa orkestrima i kao član prestižnog "Dua Sonare" nastupao je u preko 40 zemalja sveta i učestvovao je na najprestižnijim festivalima gitare. Brojni radio i TV snimci i osam međunarodno priznatih CD izdanja samo su potvrda kvaliteta njegovog rada.

Kao član "Dua Sonare" svirao je adaptacije dela umetnika kao što su Čik Korija, Frenk Zapa i Majk Oldfild. Čik Korija je za njegove interpretacije rekao da su "pune emocija i lepote".

Profesor je na Univerzitetu za muziku i dramu u Rostoku i umetnički je direktor Međunarodne gitarske akademije u Berlinu. Njegovu poslednju publikaciju "Savremena gitarska tehnika" objavila je muzička izdavačka kuća Šot iz Majnca, a  2019. objavljena je i na engleskom jeziku zahvaljujući izdavaču UT Orpheus iz Italije ("Modern Guitar Technique Integrative Movement Theory for Guitarists"). Kao predavač je radio u prestižnim institucijama, na gitarskim festivalima i univerzitetima širom sveta, nailazeći na uvažavanje kako učesnika tako i kolega.

Poslednjih godina Tomas Oferman je i aktivan dirigent gitarskih orkestara; kompozitori poput Serhija Asada, Renea Esperea, Marka de Bijazija, Karla Domenikonija i Bendžamina Verderija pisali su dela za njegove gitarske orkestre.

Danijel Ribujo pisao je o njegovom predavanju u "Sveskama za gitaru": "Kada sam kročio na predavanje, on je objašnjavao kako da se koriste note da bi se oživela rečenica, i onda možeš da čuješ kako rečenica cveta i počinje da živi. On vodi studente ka izvanrednom rubatu, koji čini da melodija vibrira. On, koji je svirao sa takvom muzikalnošću i majstorstvom, zna kako da prenese svoj oživotvoren duh... Mnogi studenti su prisustvovali njegovom predavanju: očigledno zato što se nešto posebno dešava sa njim tokom njegovih strastvenih prenošenja muzike, nešto esencijalno i intenzivnije nego inače".

Od 2010. godine evropski je predstavnik Dadarija za svet klasične gitare.

Učesnici