CARLOTA DALIA

Italy

  • koncert
  • majstorske radionice
  • žiri

Rođena u Toskani 1999. godine, gitaristkinja Karlota Dalija privlači pažnju svojim strastvenim i dubokim interpretacijama, nošenim okruglim i jakim tonom. Od svog prvog solističkog koncerta koji je održala sa dvanaest godina, osvojila je preko 40 nacionalnih i međunarodnih takmičenja, uključujući i prve nagrade u Upsali, Hong Kongu, Majamiju i Madridu, kao i na međunarodnom takmičenju Nikolo Paganini u Parmi.

Redovan je gost na koncertnim scenama širom sveta – putovala je na turneje u Italiju, Španiju, Nemačku, Austriju, Portugal, Poljsku, Mađarsku, Švedsku, Rusiju, Irsku, Japan i Švajcarsku. Dalija redovno nastupa i u duo sa violinistom Đuzepeom Gibonijem, pobednikom Paganinijevog violinističkog takmičenja u Đenovi.

Svoj prvi CD Gran Solo sa delima Kastelnuovo-Tedeska, Skarlatija, Baha i Sora objavila je sa 16 godina. Druga CD izdanja sadrže muziku Bahovog savremenika Silvija Leopolda Vajsa, Sonatinu Angelus koju je Anđelo Đilardino posvetio Daliji i kompletna gitarska dela Ide Presti (nagrada Chitarre d'oro, Milano, oktobar 2022).

Karlota Dalija počela je da svira gitaru sa osam godina, a diplomirala je 2017. godine na renomiranoj Accademia Chigiana u Sijeni, gde je studirala kod prof. Oskara Gilje. Završila je postdiplomske studije kao student Laure Jang na Mocarteumu u Salzburgu 2022. godine. Dalija je od 2016. je D'Addario Artist. Takođe je podržavaju je Si-Io Music Foundation iz Njujorka i Adopt a Musician Foundation iz Lugana. Dalija svira na gitari koju je izdravio Andrea Taki.

Učesnici