ARHIVA

SAVAREZ

Francuska

  • promocije

Francuska kompanija Savarez je jedana od najstarijih proizvođača žica za muzičke instrumente na svetu.

Savarez gitarske žice imaju dugu istoriju. Savarez je osnovan 1770. godine kada je porodica Savarese stigla u Francusku iz Italije. Tamo su pravili obične žice za creva, ispravljene ručno. Takođe su počeli da eksperimentišu sa metalnim žicama za creva. To su bile dominantne metode izrade žica u to vreme. Tokom sledećeg veka, porodica Savaresse razvila je reputaciju visokokvalitetnih žica za gitaru. Do kasnog 19. veka, Savarez je razvio upotrebu svile i čelika za izradu žica za gitaru, kao i dalji razvoj upotrebe bronze i mesinga kao materijala za namotavanje. Međutim, tek 1930-ih Savarez je uveo prefinjenosti koje su od tada postale industrijski standardi u izradi žica za klasične gitare.

Savarez je odgovoran za neke od prvih najlonskih žica za gitaru. Razvili su savremene tehnološke metode za kalibraciju konzistentnog prečnika strune. Ove nove metode su omogućile Savarezu da stvori najkonzistentnije žice za klasičnu i džez gitaru ikada napravljene. Ova konzistentnost čini Savarez žice među najboljim žicama u poslu. Takođe su u to vreme razvili Savarez argentinsku seriju žica za džipsi džez gitaru. Ovo je čuveno koristio Django Rheinardt i bili su standardna oprema na Maccaferri i Selmer gitarama.

 

Od 1950. godine, napravili su još više tehničkog napretka u svetu Savarez gitarskih žica. Bili su prva kompanija koja je ponudila tri (visoke, srednje i niske) napetosti žica za klasičnu gitaru. Uveli su rektifikovane najlonske visoke žice. Sedamdesetih godina prošlog veka predstavljene su žice Savarez Cristal; oni su najpreciznije napravljene neispravljene najlonske žice dostupne. Devedesetih godina prošlog veka predstavljena je Savarez alijansa, jedna od prvih klasičnih žica napravljenih od kompozitnih vlakana umesto najlona. Ubrzo nakon toga, predstavljen je Savarez Corum, divno fleksibilna žica. 2000. godine predstavljene su žice za klasičnu gitaru Savarez Red Card i Savarez Blue Card.

Savarez Klasične žice su među najpoznatijim u svetu. Žice za klasičnu gitaru Savarez serije 500 dostupne su u devet različitih setova. Svi imaju Savarez Corum bas, koji su izuzetno fleksibilni, ali imaju tačan odziv tradicionalnih čvršćih žica. Dostupni su i sa KF Alliance, Cristal ili standardnim najlonskim trotoarima. Savarez 520 žice za klasičnu gitaru su njihova najpopularnija žica. Odlikuju se tradicionalnim najlonskim visokotoncima i bogatim, preciznim zvučenim okruglim basovima. 540 žica za klasičnu gitaru imaju i Alliance bas i KF Alliance kompozitne visoke tonove. Ove Savarez žice imaju brz napad, briljantan ton i dobru projekciju. Savarez 570 žice klasične gitare sadrže Cristal visoke tonove, koji se dobro slažu sa Red i Soliste basom. Dostupni su i sa uglačanim basovima, koji smanjuju buku prstiju.

Učesnici