ROSSEN BALKANSKI

Bugarska

  • koncert
  • majstorske radionice
  • žiri

Rosen Balkanski je rođen 1968. godine u Sofiji. Počeo je da uči klasičnu gitaru sa 11 godina kao učenik Dimitra Dojčinova. Godine 1982. osvojio je Treću nagradu na Međunarodnom takmičenju u Čehoslovačkoj Kutna Hora, čime je postao prvi bugarski gitarista koji je osvojio međunarodnu nagradu. Istovremeno je primljen u Nacionalnu muzičku školu „Ljubomir Pipkov” u Sofiji, gde je nastavio školovanje za klasičnu gitaru. Do tog trenutka Balkanski je bio pobednik svih bugarskih takmičenja.

Školovanje je nastavio na Državnoj muzičkoj akademiji „Pančo Vladigerov“ kao učenik prof. Emila Saeva. Istovremeno je osvojio prvu nagradu na Trećem međunarodnom takmičenju za klasičnu gitaru u Plovdivu. Nakon toga započinje svoju koncertnu karijeru kao solista i kao član muzičkih ansambala u Bugarskoj i drugim zemljama. Snimao je za Nacionalni radio i Narodnu televiziju. Njegov repertoar uključuje muzičke kompozicije svih epoha.

Pored koncertne karijere, on je i jedan od najistaknutijih kompozitora u Bugarskoj. Počeo je da komponuje u Muzičkoj školi i osvojio je mnoge nagrade za gitarske kompozicije. Pisao je i kompozicije za kamerne ansamble, vokalne kompozicije, muziku za filmove i pozorište. Njegova dela uređuju Bim i Daminus i izvode se širom sveta.

Od 1999. godine predaje na Državnoj muzičkoj akademiji u Sofiji. Takođe je član Saveza bugarskih kompozitora. Učestvuje na takmičenjima kao član žirija i takođe drži majstorske radionice.

Učesnici