ARHIVA

YAMANDU COSTA

Brazil

  • koncert

Yamandu Costa, virtuoz na gitari sa 7 žica, rođen je u Paso Fundu, Rio Grande do Sul, Brazil. Kada je imao sedam godina, počeo je da uči gitaru sa ocem, Algacirom Kostom, vođom benda Os Fronteiriços.

Kasnije je usavršio svoju tehniku kod Lucija Janela, argentinskog virtuoza koji je tada živeo u Brazilu. Kada je imao 17 godina, prvi put je svirao u Sao Paulu na Circuito Cultural Banco do Brasil (BB Cultural Tour). Od tog trenutka prepoznat je kao jedan od najdarovitijih gitarista u Brazilu. Muzički dokumentarac finskog reditelja Mike Kaurismakija, nazvan Brasileirinho on choro music, takođe je prikazao Kostu, što mu je donelo dodatnu međunarodnu pažnju.

Jamandu je stvorio svoj veoma specifičan stil kompozicija, negde između tipične muzike sa juga Brazila, Choroa i Sambe, sa pasažima nalik akrobatici, brzim tempima, a opet veoma delikatnim i melodičnim komadima.

Karijera koju je tokom godina izgradio zasnovana je na onome šta može da ponudi publici – muzičku čaroliju – iz njegovih prstiju muzika koju svira putuje kroz njegovo telo i dušu i čudesno se transformiše.

Jamandu je gitarista, kompozitor i aranžer koji se ne uklapa ni u jedan muzički pravac, a ipak stvara svoj jedinstveni stil, svirajući na svojoj gitari sa 7 žica.

Jamandu je do sada snimio 17 CD-a i 2 DVD-a na kojima svira solo, u ansamblu i sa Simfonijskim orkestrom Mato Grosso, a nastupao je i kao solista sa nekoliko brazilskih orkestara. Pored brojnih koncerata u Brazilu, Jamandu je održao i brojne nastupe širom sveta.

Njegov stil inspirisao je mnoge mlade muzičare koji sada prate njegovu novu školu sviranja gitare. Nastupao je, između ostalih, sa Bobom Mekferinom, Melodi Gardo, Ričardom Galijanom, Stefanom Bolanijem, Danijelom Milom, Silvenom Lukom, Stokelom Rozenbergom, Sebastijenom Đinioom, Alfredom Rodrigezom, Antoniom Zambušom, Pepeom Romerom...

Video

Documentário - "Naquele Tempo"

Tristeza do Jeca - Yamandu Costa

Učesnici