ARHIVA

ASOCIJACIJA GITARISTA VOJVODINE

Srbija

  • promocije

Asocijacija gitarista Vojvodine (AGV) je osnovana 2006. godine od strane najznačajnijih klasičnih gitarista u Vojvodini i okuplja koncertne soliste, pedagoge, učenike i studente, kao i poklonike zvuka klasične gitare.

AGV organizuje na najvišem nivou raznovrsne kulturne manifestacije među kojima su najznačajnije Vojvodina guitar fest, World Guitar Competition, Omladinski kantautorski festival, Vojvođanski orkestar gitara, letnja i zimska škola klasične gitare. Kroz Međunarodno takmičenje za gitaru „Jovan Jovičić“ koje je sastavni deo Vojvodina guitar festa od samih početaka, AGV neguje uspomenu na profesora Jovičića.

Takođe, AGV objavljuje knjige, udžbenike, priručnike, zbirke kompozicija i audio izdanja koji su prvenstveno usmereni ka umetnosti izvođenja na klasičnoj gitari, ali i šire. Izdavačka delatnost AGV uključuje preko 30 izdanja, među kojima se ističu Monografija o Jovanu Jovičiću „Horizonti zvuka“ autora Borislava Hložana, 12 Etida za gitaru H.V.Lobosa u transkripciji za klavir Julije Bal, knjiga o istorijatu gitare Evite i Stevana Jovića „Gitara kroz vekove“, Zbirka kompozicija savremenih srpskih kompozitora za gitaru, kao i trotomno izdanje zbirke kompozicija za gitaru „MAESTRI“, koju su priredili  Evita Jović, Stevan Jović i Nikola Karić.  

Danas, AGV je pozicionirana na regionalnoj kulturnoj mapi kao organizator i partner u mnogobrojnim kulturnim događajima i promoviše Grad Novi Sad kao regionalni centar za klasičnu gitaru.

Učesnici