ARHIVA

Zoran Anić

Srbija

  • majstorske radionice

    Petak 12, mart 2015.

  • žiri

Rođen u Beogradu, gde ocenjen kao veliki talenat, započinje svoje muzičko obrazovanje u oblasti gitare i za svega nekoliko meseci školovanja ostvaruje svoj prvi javni nastup i snimak za nacionalni radio. Magistrira sa najvišom ocenom na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde upisuje i doktorske studije.
Pored redovnih studija školovao se kod eminentnih svetskih profesora kao sto su Alerio Dias, Alexandre Lagoya, Dušan Bogdanović, Roland Dyens, Costas Cociolis, Hubert Kappel i drugih. Pobednik je na mnogim internacionalnim i nacionalnim takmičenjima.
U toku svoje koncertne karijere, održao je stotine solističkih i kamernih koncerata. Ranije oslovljavan kao mladi talenat, a kasnije kao zreli muzičar “virtuoznih i nadahnutih interpretacija”, ostvario je veliki broj veoma zapaženih koncerata u zemlji i inosranstvu (Italija, Francuska, Španija, Austrija, Nemačka, SAD, Poljska, Grčka, Madjarska, Slovenija, Bugarska, Crna Gora, BiH...). Pored bogate solističke karijere ostvario je i plodnu karijeru kao kamerni muzičar nastupajući u raznim kamernim sastavima sa domaćim i inostranim muzičarima (gitara-flauta, gitara-klavir, gitara-violina, gitara-glas, duo gitara kvintet-gitara, klavir, violina, harmonika, kontrbas itd.). Trenutno je aktivan u gitarskom duu TAURUS sa gitaristom Reljom Turudićem i u duu GUITANEON sa eminentnim svetskim bandoneonistom Aleksandrom Nikolićem. Zapaženi su nastupi sa vodećim simfonijskim, kamernim i revijalnim orkestrima (Beogradska filharmonija, Simfonijski orkestar RTS-a, Gudači sv. Đorđa, Kamerni orkestar „Dušan Skovran", Beogradski gudački kvartet, Plovdivski simfonijski orkestar...). U nizu nastupa sa orkestrima, pored klasičnih dela napisanih za gitaru (J.Rodrig, H.V.Lobos, A.Vivaldi, M.Giuliani, M.Ponce, A.Piazzolla...) izveo je premijerno Bahov koncert za klavir u njegovoj obradi za gitaru. Pored ozbiljne bavio se i alternativnom muzikom. Smimio je veliki broj audio i video zapisa. Profesor je u muzičkoj školi „Dr Vojislav Vučković“ u Beogradu, bio je docent na muzičkoj akademiji u Sarajevu i aktivni predavač i član žirija na mnogim medjunarodnim festivalima i takmičenjima. Osnivač je asocijacije klasičnih gitarista Srbije i Asocijacije klasičnih gitarista jugoistočne Evrope (ASEG) i osnivač i direktor Gitar Open festivala u Subotici. Osnivač je i čarter predsednik kluba "Beograd Lions".

Video

Zoran Anic - H. Albert - Sonata No.1

Učesnici