ARHIVA

Vera Ogrizović

Srbija

  • koncert

    utorak, 10. mart 2015. | 20:00 | Sava Centar

  • majstorske radionice

    četvrtak, 12. mart 2015.
    petak, 13. mart 2015.

Vera Ogrizović je srednju muzičku školu završila u Beogradu u klasi profesorke Nadežde Kondić, a u Parizu je diplomirala i magistrirala na "Ecole Normale de Musique" u klasi Rafaela Ondija. Laureat je međunarodnih takmičenja u Karpantru (Francuska, 1986). Od 1986. do 1988. godine predavala je na Evropskom konzervatorijumu u Parizu, a od 1989. profesor je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Nastupala je na prestižnim festivalima u Srbiji (BEMUS, BELEF, NOMUS, NIMUS, Međunarodna tribina kompozitora, Gitarart…), kao i u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Francuskoj, Grčkoj, Finskoji, Švajcarskoj. Autor je knjige "Gitara:istorija, literatura, nastava" (2000), kao i 2 kolekcije kompozicija za početnike "Moj prvi koncert" i "Svirajte Baha" (1996), a godine 2005. snimila je CD savremene srpske muzike za gitaru.

Svirala je sa gudačkim orkestrima "Dušan Skovran" i "Sveti Đorđe", Beogradskim simfonijskim orkestrom i Filharmonijom, zatim sa Ansamblom za novu muziku i ansamblom "Kamerata Serbika", sa dirigentima kao što su Aleksandar Pavlović, Petar Ivanović, Bojan Suđić, Darinka Matić-Marović, Biljana Radovanović, Premil Petrović, itd. Nastupa sa flautistom Ljubišom Jovanovićem, kompozitorom i gitaristom Dušanom Bogdanovićem, lautistom i gitaristom Edinom Karamazovim...

Iz njene klase ponikli su brojni mladi izvođači i profesori gitare iz Srbije, Makedonije i Crne Gore. Pokrenula je, i kao gost-profesor je od 1995. do 2006. vodila klase gitare na muzičkim akademijama u Skoplju i na Cetinju. Vera Ogrizović drži majstorske radionice i seminare u Srbiji i širom Evrope, baveći se pitanjima vezanim za izvođačku tehniku, stil, koncentraciju i interpretaciju. Za svoje pedagoške rezultate dobila je Veliku srebrnu plaketu Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Od 1995. svira zajedno sa flautistom Ljubišom Jovanovićem, originalno pristupajući uobičajenom repertoaru za ovaj sastav – oni transkribuju nova dela i izvode kompozicije savremenih autora. Nastupali su na značajnim festivalima, radiju i televizijama širom Srbije i Crne Gore.

Video

Vera Ogrizovic - Dusan Bogdanovic - Ricercar Kalij

Učesnici