ARHIVA

Vojislav Ivanović - Levante gitarski duo

Srbija

  • koncert

    Autorsko veče - Vojislav Ivanović & Dušan Bogdanović
    nedelja, 15. mart 2015. | 20:00 | Dom omladine Beograda

  • majstorske radionice

    četvrtak,12. mart 2015.
    i petak 13. mart 2015.

Muzika Vojislava Ivanovića, međunarodno renomiranog kompozitora i gitariste kritika je pored ostalog opisala kao "superiorno pisanu" i "neopisivu, ali neopisivo delikatnu". Njegov jedinstveni stil koristi elemente savremene klasične, tradicionalne i jazz muzike i za nju je rečeno da "poseduje organsko jedinstvo koje je stoprocentni izraz životnog iskustva".

Studirao je gitaru kod Darka Petrinjaka, a diplomirao kod Kostasa Kotsiolisa, a kompoziciju kod Vojina Komadine.

I kao gitarista i kao kompozitor dobitnik je značajnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja. Kao solista i u saradnji sa mnogim umetnicima i orkestrima nastupao je širom bivše Jugoslavije, Rusije i Evrope.

Njegov raznorodan kompozitorski opus uključuje muziku za solo instrumente, kamernu muziku, koncerte, horska i orkestarska dela i muziku za pozorište, film i tv.

U Vojislavova najzapaženija dela spadaju: 6 Cafe Pieces za gitaru, Sonata za gitaru i English Concerto za gitaru i gudače, dela koja širom sveta izvode renomirani gitaristi, a pre svih Denis Azabagić, Zoran Dukić, Istvan Romer, Darko Petrinjak i mnogi drugi, 4 Songs on Poetry of E. A. Poe za mecosopran, gitaru, gudače i udaraljke i mnoga druga.

Na području tradicionalne, improvizovane i jazz muzike i kao kompozitor i kao izvođač sarađivao je, nastupao i snimao sa mnogim muzičarima internacionalnog renomea kao što su Arild Andersen, Paolo Fresu, Paul Wertico, Miloš Petrović i mnogi drugi. Od 2008. nastupa sa Levante Guitar Duom koji osniva sa Aleksandrom Ivanović izvodeći autorsku muziku pisanu za duo gitara.

Njegova muzika u najraznovrsnijim žanrovima snimljena je na preko 20 cd izdanja, a štampaju je izdavači Chanterelle i Doberman-Yppan.

Predaje gitaru na muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu.


Levante Guitar Duo, izvodi jedinstveni repertoar muzike Vojislava Ivanovića, specijalno pisane za ovaj sastav, i njegovih aranžmana – impresija jazz, tradicionalnih i klasičnih “standarda”. U celosti je komponovana ali i improvizovana. U okviru zvučnog sveta klasične gitare i njenog muzičkog nasleđa ova muzika je otvorena najraznovrsnijim  muzičkim uticajima sa istoka i sa zapada stvarajući novi “Levantinski” zvuk.

Duo je započeo svoje putovanje 2008. godine i putujući obišli su Srbiju, BiH, Makedoniju, Crnu Goru, Hrvatsku, Grčku, Francusku i Nemačku. Izdali su autorski CD "Levantine Journey" (GAF 2011), izuzetno ocenjen od strane publike i kritike.

Učesnici