ARHIVA

Jameng Vang - Pekinški gitarski duo

Kina

  • koncert

    Beijing Gitarski Duo
    sreda, 11. mart 2015. | 20:00 | Dom omladine Beograda

  • majstorske radionice

    četvrtak, 12. mart 2015.

Jameng Vang rođena je u kineskom gradu Ćingdao 1981. g. Zaljubila se u klasičnu gitaru još na ranom uzrastu, kada je, sa 10 godina, počela da svira kod vodećeg profesora gitare Čen Džija.

Postala je najmlađa pobednica na Međunarodnom gitarskom takmičenju u Tokiju, sa samo 12 godina. Naredne godine osvojila je 2. mesto na Međunarodnom gitarskom takmičenju "Mikele Pitaluga" u Italiji. Sa 14 godina pozivali su je sa Radija Francuske da nastupa na Pariskoj međunarodnoj nedelji gitare, potom je osvajila 2. nagradu na Međunarodnom gitarskom takmičenju "La Infanta Donja Kristina" u Španiji. Magazin "Klasična Gitara" navodi da ona, sa samo 14 godina, svira poput iskusnog izvođača.

Pošto je diplomirala na Centralnom muzičkom konzervatorijumu Kine 2006, ova muzičarka upisala se na Pibodi konzervatorijum u Baltimoru, u državi Merilend, gde je 2008. stekla Master diplomu iz muzike (M.Mus.). Trenutno je polaznica postdiplomskog izvođačkog programa (GPD), u klasi profesora Manuela Barueka.

Jameng Vang održala je veličanstvene resitale u Sjedinjenim Državama, Francuskoj, Italiji, Nemačkoj, Britaniji, Austriji, Španiji, Belgiji, Švajcarskoj, Poljskoj, Australiji, Japanu i Maleziji kako u ulozi soliste tako i u kamernom sastavu.

Svoj prvi album "Caprice" snimila je sa 16 godina. Sledeći album "A Very Special Album" objavljen je 1999, a godine 2003. pojavljuje se na albumu produkcijske kuće "GHA Records" pod naslovom “The Best of Classical Guitar”. Album “Classic Guitar – Aquarelle, Un Sueño en la Floresta” objavila je 2005 godine.

........................

Pekinški gitarski duo u sastavu Meng Su i Jameng Vang zvanično je osnovan uz podršku Manuela Barueka, njihovog mentora na Pibodi konzervatorijumu. Ove mlade muzičarke poseduju izvanredno znanje i iskustvo. Su je pobednica na Bečkom i Parkening takmičenju mladih gitarista, dok je Vang bila najmlađa pobednica na Međunarodnom gitarskom takmičenju u Tokiju, sa samo 12 godina. Ovaj duo nosilac je priznanja "Solomon H. Snajder" što im je otvorilo vrata za nastup u njujorkškoj koncertnoj dvorani "Karnegi hol". Njihov debitantski album "Maracaipe" nominovan je za Latinski Gremi, a drugi album "Bach to Tan Dun" obeležila je svetska premijera kompozicija Tana Duna "Eight Memories in Watercolor". Godine 2014. objavljen je još jedan snimak u trio sastavu sa Manuelom Baruekom "China West", impresivno ogledalo umeća i virtuoznosti. Ova koncertna sezona povešće ih putem Evrope, Kine i Sjedinjenih Država, kako u duo, tako i u trio sastavu sa Manuelom Baruekom.

web: Beijing Guitar Duo

Učesnici