ARHIVA

Rentko Dirks - Evropski gitarski kvartet

Nemačka

 • koncert

  European Guitar Quartet
  petak, 13. mart 2015. | 20:00 | Dom omladine Beograda

 • žiri

  I i II kategorija
   

 • predavanje

Rentko Dirks višestruko je nagrađivan i visoko cenjen gitarista i kompozitor. Njegova muzika prepoznatljiv je spoj neortodoksnih, njemu svojstvenih tehnika sviranja koje, uz perkusivne momente, sjedinjuju širok spektar muzičkih stilova. Jedan je od nekolicine gitarista jednako popularan u klasičnom svetu koliko i oni na pop sceni i svetskoj muzičkoj sceni uopšte. Napisao je muziku za umetnike trupe "Sirk di Solej" kao i za baletski ansambl drezdenske Zemper opere. Trenutno je deo čuvenog sastava ikone klecmer muzike Gjore Fajdmana u ulozi gitariste. Rođen je u nemačkom gradu Bad Gandershajm, а nastanio se u Drezdenu gde je studirao akustičnu gitaru u klasi profesora Tomasa Feloua. Godine 2007. postao je i jedan od predavača u klasi pomenutog profesora. Nastupi su Rentka tokom karijere odveli do mnogih evropskih koncertnih dvorana, ali i do daljih destinacija poput Južne Koreje, Arapskih Emirata i Kine.


Evropski gitarski kvartet

“Sjajna nova zvezda rođena je na koncertnom nebu”

Ovima rečima je nemačka novinska agencija "Džerman pres" opisala debitantski koncert ovog ansambla održan u Drezdenu u proleće 2012. Zajednički nastup dveju velikih zvezda klasične gitare i dvojice najistaknutijih protagonista na sceni akustične gitare propraćen je velikim oduševljenjem i pohvalama kako kritike tako i šireg auditorijuma. Stoga nije neobično što su nakon njihovog debija usledili i pozivi na festivale širom sveta, uključujući i najveće festivale u Skandinaviji i Nemačkoj (Bergenski muzički festival, MDR Muzikzomer festival) kao i na druge prestižne manifestacije u Austriji, Švajcarskoj, Inidiji i Južnoj Americi. Njihove kolege muzičari poput legende klecmer muzike Gjore Fajdmana takođe su javno iskazali svoje divljenje prema njihovoj muzici.

Naziv “Danza” (u značenju: igra) savršeno bi pristajao aktuelnom repertoaru ovog kvarteta budući da on predstavlja kombinaciju eksplozivne, virtuozne i vatrene muzike Južne Amerike i Evrope koja može da povede slušaoce na uzbudljivo muzičko putovanje. Jedinstvene interpretacije kompozicija Astora Pjacole i plesnih ritmova paragvajske gitarske legende Agustina Bariosa mešaju se sa melodičnim kompozicijama maestralnog Nikoloa Paganinija kao i sa kompleksnim ritmovima balkanskih plesova kompozitora Dušana Bogdanovića. Dela Tomasa Feloua i Rentka takođe oblikuju i predstavljaju koncertnu, svetsku i džez muziku u novom, savremenom ruhu.

Ova četvorica renomiranih muzičara postavili su sebi zadatak da njihove interpretacije budu neka vrsta spoja instrumentalne koncertne tradicije sa ekspresivnim, dinamičnim zvukovima moderne muzike. 

Evropski gitarski kvartet – kruna gitarske muzike.

web: www.europeanguitarquartet.com

Video

EUROPEAN GUITAR QUARTET: Concert Part 1 (Dukic/Steidl/Fellow/Reentko)

Učesnici