ARHIVA

Horhe Kabaljero

Peru

 • koncert

  četvrtak, 12. mart 2015. | 20:00 | Dom omladine Beograda

 • majstorske radionice

  petak, 13. mart 2015.
  i nedelja, 15. mart 2015.

   

 • žiri

  VI kategorija

Gitarista i kompozitor Horhe Kabaljero najmlađi je muzičar koji je osvojio nagradu Međunarodnog takmičenja u Naumburgu. Rođen je u Peruu u muzičkoj porodici. Započeo je svoje muzičko obrazovanje na Nacionalnom konzervatorijumu u Limi, u klasi Oskara Zamore. Potom je studirao u Sjedinjenim Državama, gde je pohađao Muzičku akademiju na Menhetnu. Višestruko je nagrađivan na većim međunarodnim takmičenjima.

Kabaljero je prepoznatljiv po zadivljujućoj virtuoznosti, dubokoj muzikalnosti, očaravajućim nastupima. Njegov repertoar uključuje i Baha i Hinasteru, Paganinija i Ponsa, Skarlatija, Daulenda, ali i Đujlijanija i Lenjanija, renesansne komade za vihuelu pored modernih kompozicija Kartera ili Berija.

Kabaljero je kao solista nastupao, između ostalog, i sa Filharmonijom u Los Anđelesu, Njujorkškim kamernim simfonijskim orkestrom, Filharmonijom u Napulju, Državnim simfonijskim orkestrom u Ankari. Održao je resitale u mnogim međunarodnim koncertnim dvoranama kao što su "Alis Tuli hol" u Njujorku, Kongresna biblioteka u Vašingtonu, Muzej umetnosti "Metropolitan", Palata lepih umetnosti u San Francisku, itd.

Kabaljero je snimio Dvoržakovu simfoniju "Novi svet" prilagođenu za solo gitaru. Njegov CD sa Bahovim svitama za violončelo, objavljen 2000, bio je visoko ocenjen od strane kritike. Nedavno je snimio i album "Alba" u izdanju kuće "Albany Records". U planu je i objavljivanje Bahovih dela za instrumente sa klavijaturom, kao i Sonate za klavir, Op.1, Albana Berga, takođe u Kabaljerovom aranžmanu.

Učesnici