ARHIVA

Guitar Visual Art

GUITAR ART SUMMER FEST DECENIJA U HERCEG NOVOM (09 – 15. mart 2015, Dom omladine, Beograd) PONEDELJAK, 09. MART - 19h – Otvaranje izložbe

GUITAR ART SUMMER FEST – DECENIJA U HERCEG NOVOM, predstavlja mesto i koncept koji je zauzela gitara na stepenicama istorije. Već deset godina zvuci gitare odjekuju kamenom, uzdižu i spuštaju se po 100.001 put. Sada već poznat zvuk gitare, odjekuje ulicama starog grada i navodi nas uskim, strmim ulicama do nje. Ona više nije tajna. Ona je tradicija, koja počinje u sumrak, kada se fenjeri polako pale u ulici Marka Cara. Tada poznati koraci odzvanjaju Starim Gradom, a u isto vreme počinje da se nazire i žičani zvuk. Stvara se sinfonija predpočetka koncertne večeri, koja opčinjava slučajne prolaznike i iskusne namerne putnike. Tako Novljani stvaraju svoju osobenu muziku svojim koracima, koji svakoj stepenici daju ton, intonaciju i  znak za početak koncerta. Prećutnim dogovorom i pravom po rođenju, svako ima svoje mesto. Izgradili su ga tokom proteklih deset godina. To mesto im niko nije dao, zato što festival nije nečij, nego je njihov. Svaki uvažen pojedinac koji čini publiku ovog romantičnog primorskog i nadsve gitarskog festivala, je svoje mesto izgradio u proteklih 10 godina. Oni dolaze zajedno i ponosno stoje kao domaćini večeri,  puštaju talase gitarskih zvukova da još jednom opsednu zidine grada. To nije ništa iznenađujuće. Herceg Novi je vazda bio i ostao centar i inspiracija umetnicima. Nakon decenije festivala, gitaristi širom sveta znaju za grad umetnosti u Boko Kotorskom zalivu. Priča se o publici koja pomno prati svaki ton, koja zahvalno aplaudira za svako muzičko remek delo i koja ponosno dočekuje umetnike kojima pruža nemerljivu inspiraciju. Tako je Guitar Art Summer Fest postao tajna veza gitare i Novljana.

Izložba predstavlja deceniju stvaralaštva Guitar Art Summer Festa, koji je iz godine u godinu pratio fotograf EL GVOJOS. Fotograf kome je muzika stras, i upravo tu strast možet videti u njegovim fotografijama. Videćete zvuk pretvoren u sliku. El Gvojos je jedan od prvih i najvećih stvaraoca koncertne fotografije na području bivše Jugoslavije. Njegova misija je da odgonetne šta je to muzika i o tome sam kaže da “Muzika može da boli od lepote i uzvišenosti osećaja koje izaziva”.

Fotografije El Gvojosa su stvarane u period od 2006. do 2014. godine, gde je ostao veran svom osobenom stilu. Danas one predstavljau kulturno nasleđe Guitar Art Summer Festa, ali i istorije Herceg Novog.

KONKURS GUITAR VISUAL ART

Koncept koji festival gradi već XV godina danas je platforma za različite kreativne industrije. Festival osim tradicionalnog predstavljanja vizuelnih umetnosti, okuplja kreative mlade ljude da na Guitar Art festival, koji stvaraju svoja autorska / multimedijalna dela. Festival od svog nastanka konektuje različite aktivnosti i danas ne predstavlja samo feštu gitarskog stvaralaštva, već se vodi  i koncipira savremenim idejama kulturnog i umetničkog događaja od opšteg značaja.

Guitar Visual Art po drugi put raspisuje konkurs za predstavljanje autorskih radova studenata fotografije, novinarstava i režije. Konkurs ima za cilj da okupi i omogući mladim ljudima da steknu iskustvo, edukaciju i mogućnost za stvaranje i prezentvanje svojih autorskih dela. Studenti stvaraju svoje autorsko delo na temu ovogodišnjeg slogan Guitar Art Festivala “GITARA ZA SVE” – NAPRAVI SVOJU GITARU. Svojim autorskim delom treba da predstave svoje gledanje i percipiranje festival, njegovog mesta i značaja, kao i koncepta Umetnost za sve / Gitara za sve. Najbolji radovi ovog projekta predstaviće se na grupnoj izložbi Guitar Visual Art 2016.