ARHIVA

Tomas Felou - Evropski gitarski kvartet

Nemačka

 • koncert

  European Guitar Quartet
  petak, 13. mart 2015. | 20:00 | Dom omladine Beograda

 • žiri

  I i II kategorija
   

 • predavanje

Tomas Felou je muzičar sa gotovo neiscrpnim izvorom inovativne energije. On je prvorazredni akustični gitarista, nesvakidašnji virtuoz koji se smatra jednim od najistaknutijih muzičkih saradnika na svetu. Njegovo ime vezuje se za nastanak inovativnog obrazovnog programa za akustičnu gitaru na nemačkom Muzičkom univerzitetu u Drezdenu (za koncertnu, svetsku, džez i pop muziku), zatim za Evropsku nagradu za gitaru, gde se pojavljuje kao umetnički direktor, kao i za izradu obrazovnih standarda za gitaru kao pratećeg instrumenta okupljenih u knjigu "Fellow Guitar Book" u izdanju kuće "Schott Music". Rođen je u Lajpcigu (Nemačka). Osvojio je više nagrada na međunarodnim takmičenjima za klasičnu gitaru i nastupao u Indiji, Južnoj Americi i Sjedinjenim Državama. Njegov duo pod imenom "Friend ‘n Fellow" svrstava se, posle više od 1500 koncerata održanih širom sveta (i to sa legendama kao što su Rej Čarls, Al Žaro i Luter Alison) u vodeće projekte ove vrste.


Evropski gitarski kvartet

“Sjajna nova zvezda rođena je na koncertnom nebu”

Ovima rečima je nemačka novinska agencija "Džerman pres" opisala debitantski koncert ovog ansambla održan u Drezdenu u proleće 2012. Zajednički nastup dveju velikih zvezda klasične gitare i dvojice najistaknutijih protagonista na sceni akustične gitare propraćen je velikim oduševljenjem i pohvalama kako kritike tako i šireg auditorijuma. Stoga nije neobično što su nakon njihovog debija usledili i pozivi na festivale širom sveta, uključujući i najveće festivale u Skandinaviji i Nemačkoj (Bergenski muzički festival, MDR Muzikzomer festival) kao i na druge prestižne manifestacije u Austriji, Švajcarskoj, Inidiji i Južnoj Americi. Njihove kolege muzičari poput legende klecmer muzike Gjore Fajdmana takođe su javno iskazali svoje divljenje prema njihovoj muzici.

Naziv “Danza” (u značenju: igra) savršeno bi pristajao aktuelnom repertoaru ovog kvarteta budući da on predstavlja kombinaciju eksplozivne, virtuozne i vatrene muzike Južne Amerike i Evrope koja može da povede slušaoce na uzbudljivo muzičko putovanje. Jedinstvene interpretacije kompozicija Astora Pjacole i plesnih ritmova paragvajske gitarske legende Agustina Bariosa mešaju se sa melodičnim kompozicijama maestralnog Nikoloa Paganinija kao i sa kompleksnim ritmovima balkanskih plesova kompozitora Dušana Bogdanovića. Dela Tomasa Feloua i Rentka takođe oblikuju i predstavljaju koncertnu, svetsku i džez muziku u novom, savremenom ruhu.

Ova četvorica renomiranih muzičara postavili su sebi zadatak da njihove interpretacije budu neka vrsta spoja instrumentalne koncertne tradicije sa ekspresivnim, dinamičnim zvukovima moderne muzike. 

Evropski gitarski kvartet – kruna gitarske muzike.

web: www.europeanguitarquartet.com

Video

EUROPEAN GUITAR QUARTET: Concert Part 1 (Dukic/Steidl/Fellow/Reentko)

Učesnici