Egberto Žismonti

KOLARČEVA ZADUŽBINA / 12. FEBRUAR 2011. / 22:00

Čuveni brazilski kompozitor, pijanista i gitarista Egberto Žismonti u svetu je poznat po neobičnom stilu sviranja na desetožičanoj, dvanaestožičanoj, pa čak i na četrnaestožičanoj gitari.

Vrat i redovi žica na njegovim instrumentima su duplo veći od klasične gitare i gotovo nedostižni za mnoge istaknute gitariste. Već u šestoj godini počinje Žismontijevo petnaestogodišnje muzičko školovanje na klaviru, nakon kojeg je u Parizu usavršavao orkestraciju, onda i gitaru. Posle zamene klasične šestožičane za posebno izrađenu desetožičanu gitaru, počinje Žismontijev rad na komponovanju koncerata pod uticajima veoma ekspresivnih gitarista poput Đanga Rajnharta i Džimija Hendriksa. Njegov antologijski album Sanfona iz 1981. godine svrstao je Žismontija među autore najboljih džez ploča svih vremena, a njegovo ime ulazi u generaciju najvećih džezera te decenije u kojoj su sa njim najviše isticani i povezivani velikani Kit Džeret, Čik Korija, Vejn Šorter ili Pet Metini. Žismonti snima i album Sol Do Meio Dia, posvećen Šingu Indijancima sa kojima je ovaj brazilski umetnik živeo jedno vreme u džunglama Amazonije. Opus od 48 samostalnih albuma, 32 izdanja na kojima je radio kao gostujući solista, autor ili producent, uz čak 58 kompozicija za film, televiziju, pozorište i balet, te 17 objavljenih i širom sveta izvođenih koncerata, čine Egberta Žismontija jednim od najistaknutijih autora današnjice.

Aleksandar Žismonti

Aleksandar Žismonti, gitarista iz poznate porodice, razvio je sopstveni muzički jezik i kao izvođač i kao kompozitor. Nastupao je u salama širom Brazila i u inostranstvu, kao solista, u duetu sa svojim ocem – legendarnim Egbertom Žismontijem, kao i u okviru trija. Godine 2001. Aleksandar je debitovao u duetu sa Egbertom Žismontijem na disku Nicanor Teikeira. Svoje aranžmane koje je izvela sjajna pevačica Džejn Dubok, snimio je 2006. na izdanju Golfinho Gaivota. Godine 2007. snimio je još jedan duet sa ocem a 2009. izdao je svoj prvi CD Baiao de Domingo, predvodeći trio pod svojim imenom. Aleksandrove kompozicije su izabrane za mnoge važne brazilske festivale instrumentalne muzike. Dobio je više pohvala kritike, kako u brazilskoj, tako i u stranoj štampi.   

PROGRAM

Saudações