Aniello Desiderio’s
Quartetto Furioso

KOLARČEVA ZADUŽBINA / 13. FEBRUAR 2011. / 22:00 / visit www.aniellodesiderio.net

... muzičar one vrste koja kao da je davno nestala, Aniello Desiderio, osvaja publiku sa zanosom – kao što su veliki virtuozi, Paganini, Regondi ili Đulijani činili u 19. veku – kroz promene registara koje nam oduzimaju dah, akrobatska arpeđa i skale vanrednog sjaja i elegancije kao Ferari...

Aniello Desiderio je diplomirao 1992. na Muzičkom konzervatorijumu u Alesandriji. Pred publikom je prvi put svirao sa osam godina, pokazujući dar zbog kojeg je muzička kritika počela da govori o njemu kao o čudu od deteta… geniju… Orfeju na gitari… Osvojio je 18 prvih nagrada na međunarodnim takmičenjima (u Mesini /Italija, 1986/, u Havani /Kuba, 1988/, u Tokiju /Japan, 1988/, na takmičenju Francisko Tarega /Španija, 1992/, u Sanremu /Italija, 1994/, u Madridu /Španija, 1995/ u Bremenu /Nemačka, 1999/). Njegova međunarodna karijera počela je 1989. tokom međunarodnog festivala u Volosu (Grčka), a do sada je nastupao širom sveta. Godine 2008. osnovao je Quartetto Furioso zajedno sa braćom Đenarom i Gaetanom, kao i perkusionistom Salvatoreom Minaleom. Godine 2005. postao je profesor gitare na Muzičkoj akademiji u Koblencu.  

Đenarro Desiderio

Đenarro Desiderio je počeo da svira klasičnu gitaru, zatim klavir i violinu. Diplomirao je violinu u Konzservatorijumu S. Pietro Maiella u Napulju, 1996. Kao svestran muzičar, kada je završio studije, osetio je potrebu da pristupi drugim muzičkim stilovima i zato je preuzeo intenzivne koncertne aktivnosti, što je vodilo do džeza i popa. Nastupao je širom sveta, kao glumac i solo violinista u muzičkom pozorištu, u džez kvartetu, sa braćom Anielom i Gaetanom. Sarađivao je sa poznatim umetnicima među kojima su: Valter Atanasi, Enio Morikone, Lajonel Riči, Renato Zero, Gino Paoli, itd. Snimio je nekoliko albuma, od klasike do pop, džez i narodne muzike. Trenutno je angažovan kao prva violina i solo izvođač na TV programu Amici. On je takođe radi na novom koncertu i snimanju projekta Vivaldi i Piazzola sa kvartetom Furioso.

Gaetano Deziderio

Gaetano Deziderio je rođen i odrastao u porodici muzičara i kao jako mlad počeo da studira klavir. Diplomirao je u klasi M. Masima Bertućija sa najvećim brojem glasova na Konzervatorijumu San Pijetro a Majela u Napulju. U 2000. godini specijalizirao je savremenu muziku na Konzervatorijumu di Avelino, i nastupao solistički, kao i sa braćom Anjelom i Đenarom, muzičarima svetskog glasa, na radio i TV programima kao što su Domenika In, 30 sati za život...
Učestvovao je kao klavirski saradnik na različitim takmičenjima za violinu kao i na manifestaciji Hit Festival Santa Vinsenta. Dugi niz godina je docent na katedri za klavir i muzičku pedagogiju. Nastupao je sa grupom Tango con Passion zajedno sa Romulom Lareom i Veronikom Lark u projektu Napolitanska strast. Izdao je CD za poznatu diskografsku kuću Termidor Muzikferlag u projektu Anjela Deziderija Quartetto Furioso.

Salvatore Minale

Salvatore Minale diplomirao je perkusije na Muzičkom Konzervatorijumu D. Čimaroza u Avelinu. Pohađao je kurseve: Batteria sa M° Golino, kurs za severnoafričke i južnoameričke udaraljke sa M° Yamin Marzuck, za daire, doboš i brojne druge. Bavi se takođe kompozitorskim radom. Išao je na turneje sa poznatim umetnicima i snimao za poznate kuće. Sarađivao je sa: Linom Sastri, Andreom Bočelijem, Di Di Bridžvoterom, Dionom Vorvik,  Lučiom Dalom, Đinom Paolijem, Kaetanom Velosom i drugima.

PROGRAM

Antonio Vivaldi
Spring
Allegro – Largo – Allegro

Astor Piazzolla
Spring

Astor Piazzolla
Summer

Antonio Vivaldi
Summer
Allegro – Adagio – Presto

Antonio Vivaldi
Autumn
Allegro – Adagio – Allegro

Astor Piazzolla
Autumn

Astor Piazzolla
Winter

Antonio Vivaldi
Winter
Allegro – Largo – Allegro