ARHIVA

Zoran Krajišnik

Srbija

  • majstorske radionice
  • žiri

Zoran Krajišnik (1968) rođen je u Sarajevu, gde je završio nižu i srednju muzičku školu. Diplomirao je 1991. i magistrirao 1993. godine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Vere Ogrizović. Pohađao je majstorske radionice kod R. Ausela, K. Kociolisa, D. Rasela, L. Zea i M. de Santija.  Od 1996. do 1998. godine usavršavao se u Solist-klasi prof. L. Triera na Kraljevskom muzičkom konzervatorijumu u Kopenhagenu. Osvojio je brojne nagrade na takmičenjima u ex-yu republikama i inostranstvu.

Umetnička aktivnost Zorana Krajišnika obuhvata niz solističkih resitala i koncerata sa simfonijskim orkestrima u zemlji i inostranstvu. Ostvario je veliki broj snimaka za potrebe televizijskih i radio stanica, a sa samo šesnaest godina izdao je svoju prvu samostalnu ploču za sarajevski Diskoton. Snimio je takođe CD u produkciji švajcarske diskografske kuće sa gitaristkinjom Majom Le Ru Obradović i Beogradskom simfonijetom, zatim CD Alba del Día u saradnji sa flautistkinjom Laurom Levai-Aksin, sa kojoim od 1999. svira u duu, kao i samostalni CD Horizonti. Autor je zbirke aranžmana kompozicija za gitaru i flautu/violinu Musica da camera I.

Krajišnik je redovni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Banja Luci i Sarajevu. Od 2008. svira u duu i sa klarinetistom Aleksandrom Tasićem, sa kojim je objavio CD Ben ritmato e deciso. Od 2012. dekan je na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu.

Učesnici