ARHIVA

Otakazno: Marko Topčij

Ukrajina

  • koncert

    petak, 15. mart 2013. | 20:00 | Atrijum Narodnog muzeja

Marko Topčij je rođen 1991. godine u porodici muzičara u Kijevu (Ukrajina). Sa 4 godine počeo je da svira gitaru kod Vladimira Hominjuka i Borisa Belskija. U 2011. diplomirao je na Državnom univerzitetu umetnosti I. Kotliarevski u Harkovu u klasi profesora Vladimira Dotsenka.

Pohađao je majstorske kurseve kod Marsina Dile, Tanje Šanjo, Karla Markionea, Žudikael Peroja, Aniela Dezideria, Elene Galuzinskaje, Jurija Fomina, Natalije Marunič i drugih.

Na početku svoje karijere (2002) osvojio je oko dvadesetak nagrada u juniorskoj kategoriji na domaćim i međunarodnim takmičenjima. U februaru 2009. Topčij je održao prvi solistički koncert u Lisenko dvorani Nacionalne ukrajinske filharmonije. Na svom drugom koncertu  (mart 2010) nastupio je sa novim programom u koji je uvrstio čuveno klavirsko delo kompozitora Modesta Musorgskog - Slike sa izložbe. Transkripciju ovog dela uradio je gitarista Kazuhito Jamašita, dok je Topčij napravio svoj aranžman. Aktivno nastupa u Ukrajini i inostranstvu: Italiji, Španiji, Nemačkoj, Francuskoj, Indiji, Češkoj, Mađarskoj, Rumuniji, itd.

Svira na gitari Karla Hajnca Rumiha i Dadariov je umetnik.

Iako ima samo 21. godinu Topčij je laureat i finalista brojnih međunarodnih takmičenja.

Učesnici