ARHIVA

Vera Ogrizović

Srbija

  • majstorske radionice
  • žiri

Vera Ogrizović je srednju muzičku školu završila u Beogradu u klasi profesorke Nadežde Kondić, a u Parizu je diplomirala i magistrirala na Ecole Normale de Musique u klasi Rafaela Ondija. Laureat je međunarodnih takmičenja u Karpantru (Francuska, 1986). Od 1986. do 1988. godine predavala je na Evropskom konzervatorijumu u Parizu, a od 1989. profesor je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Nastupala je na prestižnim festivalima u Srbiji (BEMUS, BELEF, NOMUS, NIMUS, Međunarodnoj tribini kompozitora, Gitar artu…), kao i u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Francuskoj, Grčkoj, Finskoj i Švajcarskoj. Autor je knjige Gitara-Istorija-Literatura-Nastava (2000), kao i 2 kolekcije kompozicija za početnike Moj prvi koncert i Svirajte Baha (1996), a u 2005. snimila je CD savremene srpske muzike za gitaru.

Svirala je sa gudačkim orkestrima Dušan Skovran i Sveti Đorđe, Beogradskim simfonijskim orkestrom i Filharmonijom, zatim sa Ansamblom za novu muziku i Kameratom Serbikom, i sa dirigentima kao što su Aleksandar Pavlović, Petar Ivanović, Bojan Suđić, Darinka Matić-Marović, Biljana Radovanović, Premil Petrović... Nastupala je sa flautistom Ljubišom Jovanovićem, kompozitorom i gitaristom Dušanom Bogdanovićem, lautistom i gitaristom Edinom Karamazovim...

Iz njene klase ponikli su brojni mladi izvođači i profesori gitare iz Srbije, Makedonije i Crne Gore. Pokrenula je, i kao gost-profesor je od 1995. do 2006. vodila klase gitare na muzičkim akademijama u Skoplju i na Cetinju. Vera Ogrizović drži majstorske radionice i seminare u Srbiji i širom Evrope, baveći se pitanjima vezanih za izvođačku tehniku, stil, koncentraciju i interpretaciju. Za svoje pedagoške rezultate dobila je Veliku srebrnu plaketu Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Od 1995. svira zajedno sa flautistom Ljubišom Jovanovićem, originalno pristupajući uobičajenom repertoaru za ovaj sastav - oni transkribuju nova dela i izvode kompozicije savremenih autora. Nastupali su na značajnim festivalima, radiju i televizijama širom Srbije i Crne Gore.

Učesnici