ARHIVA

Goryachev Grisha

SAD

  • koncert

    petak, 15. mart 2013. | 22:00 | Atrijum Narodnog muzeja

  • majstorske radionice

Griša Gorjačev je poznat po svom izuzetnom senzibilitetu i virtuoznosti, kako u klasičnoj, tako i u flamenko muzici. Jedan je od retkih gitarista u svetu koji oživljava tradiciju solo flamenko gitare u koncertnoj postavci, a koju su praktikovali legendarni flamenko majstori poput Ramona Montoje i Sabikasa.

Umesto prostog kopiranja, Gorjačev reinterpretira stara flamenko remek-dela, koristeći dinamiku i tonske boje koje su svojevrsne klasičnoj gitari. Gitaru je počeo da svira sa 6 godina sa svojim ocem, a već sa 9 godine redovno je nastupao u najprestižnijim koncertnim dvoranama SSSR-a.

Nakon turneje po Španiji, pozvan je da svira za flamenko legendu Paka de Lusiju, koji je ubrzo i lično intervenisao da se Gorjačevu kao umetniku izuzetnih sposobnosti odobri zahtev za dobijanje američke vize. On je na VI Međunarodnom takmičenju klasičnih gitarista Julian Arcás u Almeriji (Španija) osvojio nagradu za Najbolje izvođenje španske muzike.

Osnovne, master i doktorske studije završio je na Konzervatorijumu New England u Bostonu u klasi čuvenog gitariste Eliota Fiska. Snimio je 2 CD-a: Alma Flamenca i Homenaje a Sabicas.

Učesnici