ARHIVA

Alvaro Pierri

Austrija / Urugvaj

  • koncert

    sreda, 13. mart 2013. | 21:00 | Atrijum Narodnog muzeja

  • majstorske radionice

Alvaro Pjeri je jedna od vodećih ličnosti u svetu gitare. Rođen je u Montevideu (Urugvaj) u porodici muzičara. Već sa 11 godina bio je dobitnik nagrada na nekoliko međunarodnih gitarskih takmičenja.

Kao karakteristike njegove interpretacije, kritike širom sveta navode njegovo fraziranje koje oduzima dah i jedinstven muzički spektar boja koje proivodi na gitari.Povodom njegovog debija u SAD-u u New York Times & Continental Reviews-u pisalo je da Pjeri otkriva umetničku zrelost s kojom se ne susrećemo često... poredeći ga sa Segovijom, Brimom, Vilijamsom navode da je briljantan, osetljiv, svestran... Pjeri redovno nastupa u najvećim koncertnim salama Evrope, Severne i Južne Amerike i Azije. Savremeni kompozitori kao što su L. Brauer, G. Santorsola, J. Etu, A. Pjacola, A. Karlevaro, K. Domenikoni i T. Rajli napisali su velika dela za njega.

Njegova ljubav prema kamernoj muzici rezultirala je saradnjom sa najvećim muzičkim ličnostima današnjice. Pjerijeva diskografija obuhvata solo snimke, kamernu muziku, koncerte za gitaru, kao i elektro-akustičnu muziku. Za nekoliko svojih CD-ova osvojio je nagrade i nominacije, i dvostruki je dobitnik prestižnog kanadskog priznanja Felix za Najbolji CD godine u oblasti klasične muzike.

Za nedavno DVD izdanje Pioneer Classics Japan snimio je špansku i južno-američku muziku za gitaru, a Deutsche Grammophon je opet izdao njegov DVD sa Pjacolinim Double Concierto-m, u kom Pjeri u duu nastupa sa ovim poznatim umetnikom. Međunarodno je cenjen pedagog i redovno održava majstorske radionice na najvećim muzičkim festivalima širom sveta. Bio je profesor na Univerzitetu Santa Maria u Brazilu, a potom je vodio klasu gitare na Univerzitetu McGill i na UQAM-u u Montrealu.

U 2002. postao je profesor na čuvenoj Muzičkoj akademiji u Beču (današnjem Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti).

web: www.alvaropierri.com

Učesnici