ARHIVA

Edin Karamazov

Hrvatska

  • koncert

    Edin Karamazov & No Borders Orchestra
    nedelja, 17. mart 2013. | 20:00 | Zadužbina Ilije M. Kolarca

Kada Karamazov svira, zrakom lebdi magija. On ne samo da svira van istorijskog konteksta - on muzici daje jedinstvenu izražajnost (…), pa postaje deo umetničke generacije, koja ne rekonstruiše postojeća dela, već kreira nova. To ne može svako.

Leo Brouwer, Havana 2011.

Edin Karamazov je tokom prethodne dekade afirmisan kao jedan od najuzbudljivijih i najharizmatičnijih lautista u svetu.

Potvrdila su to brojna priznanja kritičara u Evropi i Americi koja je dobio za svoja virtuozna i emocionalna izvođenja dela od 16. veka do muzike balkanskih Roma. Prvi solo nastup na lauti imao je 1998, kao zamena u poslednjem trenutku za legendarnog Džulijana Brema. Od tada je izveo i snimio više od 80 kompakt diskova s brojnim umetnicima i međunarodnim ansamblima za ranu muziku.

Kao izvođač na brojnim žičanim instrumentima iz raznih kultura i različitih razdoblja, Karamazov je nastupao u Concertgebouw u Amsterdamu, u Berlinskoj filharmoniji, Carnegie Hall-u, bečkom Konzerthaus-u, Sidnejskoj operi, londonskom Royal Albert Hall-u,  Salle Pleyel u Parizu, Nacionalnom centru za izvođačke umetnosti u Pekingu, Orchard Hall-u u Tokiju kao i na svim važnijim festivalima muzike. Uprkos postignutom uspehu,

Karamazov i dalje održava nenajavljene ulične nastupe. Njegova diskografija, u izdanju Decca records, uključuje i nagrađivane albume Come, Heavy Sleep („Karamazov svira kao Bog“ – Le Monde, 2004)  i The Lute Is a Song („Karamazov je čarobnjak“ – Los Angeles Times, 2009)  na kojem gostuju Rene Fleming, Andreas Šol, Kaliopi i Sting. Edin je dobio brojna priznanja među kojima se izdvajaju Edison Amsterdam 2001, Grammy nominacija 2002, Grand Prix du Disque 2004, Brit Classical Award nominacija 2006, Goffredo Petrassi za najboljeg instrumentalistu u Italiji 2007. i nagradu Cubadisco 2009. godine.

Ove sezone Edin Karamazov gostuje u Australiji, Evropi i Južnoj Americi.

Video

Edin Karamazov - Agustin Barrios Mangore - Vals, Op. 8 No. 3

Učesnici