ARHIVA

Sabrina Vlaškalić

Srbija

  • koncert

    petak, 15. mart 2013. | 20:00 | Atrijum Narodnog muzeja

  • majstorske radionice
  • žiri

Kao jedan od najperspektivnijih gitarskih talenata tanašnjice, Sabrina Vlaškalić (1989) je svoje muzičko obrazovanje započela sa 7 godina.

Na prijemnom ispitu je ocenjena kao netalentovana za muziku, pa je imala mogućnost ili da se upiše na časove gitare ili da ne bude uopšte primljena u muzičku školu. Sabrinin otac, istinski ljubitelj ovog instrumenta, odmah je preuzeo ulogu njenog mentora i poklonio joj je jeftinu gitaru. U samo nekoliko meseci, on je otkrio neverovatan talenat kod svog deteta, koje se danas smatra fenomenom u svetu klasične gitare.

Sabrina Vlaškalić je osvojila specijalne nagrade za najbolju interpretaciju klasičnog dela (Anna Amalia Wettbewerb, Nemačka), zatim za izvođenje španskog repertoara (Međunarodno takmičenje Julian Arcas, Španija) i Bahove muzike (Iserlohn gitarsko takmičenje, Nemačka). Njen repertoar uključuje i novu i staru muziku originalno napisanu za gitaru, kao i transkripcije Albenizovih, Zambonijevih, Ćimarozinih i Bahovih dela koje je sama radila. Osvojivši brojne prestiže nagrade na takmičenjima klasičnih gitarista (12 specijalnih i 26 prvih) Sabrina se pozicionirala u sam vrh gitarističkog sveta.

Vredno je pomenuti neka od takmičenja na kojima je pobedila: Međunarodno takmičenje gitarista

Učesnici