ARHIVA

Ricardo Parreira Fado trio

Portugal

  • koncert

    petak, 11. mart 2016. | 21:00 | Dom omladine Beograda

  • predavanje

Rikardo Pareira Fado Trio -  Rikardo Pareira | Vania Konde | Marko Oliveira. Rikardo Parreira je rođen pre dvadeset pet godina u Portugalu, u porodici povezanoj sa fado muzikom i portugalskom gitarom, kao sin Antonia Fereire, nastavnika škole Muzeja Fado muzike ( Museu do Fado ) u Lisabonu. Svoje muzičko obrazovanje započeo je kod oca, a zatim ga nastavio na Nacionalnom Konzervatorijumu Muzike u Portugalu. Pored solo karijere, gostovao je kod najpoznatijih izvođača fado muzike i portugalske tradicionalne muzike. Radio je i sa italijanskim muzičarima, kao što je Vinicio Kaposela, na čijim je koncertima svirao u Portugalu i radio na njegovim novijim albumima. Rikardov prvi album „U venama gitare – Tribut Fernandu Alvimu“, smatra se jednim od najvažnijih snimaka velikih kompozitora iz istorije portugalske gitare u novije vreme. “CANCIONÁRIO” je njegov novi album, na kome se pojavljuju gostujući vokali, bas gitara i perkusionisti. Većina pesama su originalne kompozicije. Rikardo je pozvao Vaniu Konde i Marka Oliveiru da budu gosti izvođači u pojedinim pesama.  

Vania Konde je rođena u mestu Kaldas da Rainje. Kada je bila dete, neprestano je pevušila, ali tek za vreme studija njena strast za pevanjem je prevagnula, te je počela da peva tokom noći fado muzike. Ubrzo je počela da dobija pozive od muzičara kao što su gitaristi Paulo Pareira i Aramak, što je rezultiralo njenim stalnim angažmanom na mestima gde se izvodila fado muzika u Lisabonu. Trenutno učestvuje u projektu "Cancionário" mladog gitariste Rikarda Pareire.

Marko Oliveira je fado muzičar iz Portugala. Pored izvođenja, bavi se i komponovanjem. Pripada novom talasu izvođača Fado muzike koji sviraju violu. Kao dete, bio je okružen fado muzikom. Studirao je klasičnu gitaru na Nacionalnom Konzervatorijumu Muzike u Portugalu, i istovremeno, neprestano je učio od pripadnika Škole fado muzike u Lisabonu, slušajući najvažnije pevače ovog muzičkog žanra. Objavio je svoj prvi album, „Portret“.

 

 

 

 

 

Učesnici